Serviciile secrete americane: China nu renunță la cooperarea cu Rusia, în ciuda războiului din Ucraina

Data publicării:
Xi Jinping și Vladimir Putin se apropie sa se salute
Până acum Beijingul nu a oferit ajutor militar sau financiar direct Moscovei în conflictul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Un raport al serviciilor americane de informaţii arată că reacţiile internaţionale de după invazia rusă în Ucraina nu au determinat China să renunţe la cooperarea cu Rusia. Raportul se concentrează asupra ameninţărilor din partea Chinei şi a Rusiei, apreciind că Beijingul va continua să îşi folosească atuurile militare şi de altă natură pentru intimidarea rivalilor din Marea Chinei de Sud,  informează Reuters.

„În ciuda reacţiei globale la invazia Rusiei în Ucraina, China îşi va menţine cooperarea diplomatică, de apărare, economică şi tehnologică cu Rusia, pentru a continua să încerce să concureze Statele Unite, chiar dacă îşi va limita susţinerea publică”, arată un document legat de audierea anuală a Comisiei pentru Informaţii Secrete a Senatului american privind ameninţările din întreaga lume la adresa securităţii Statelor Unite, informează Agerpres.

Printre altele, este posibil ca forţele chineze să încalce mai frecvent linia de demarcaţie din strâmtoarea Taiwan şi să lanseze mai multe rachete pe deasupra insulei considerate de China o provincie secesionistă.

Totodată, serviciile de informaţii americane consideră că Rusia nu urmăreşte probabil un conflict cu Statele Unite şi cu NATO, însă războiul din Ucraina implică un risc foarte mare în acest sens şi posibilitatea reală ca eşecurile militare să afecteze poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin pe plan intern, ceea ce ar creşte probabilitatea unei escaladări.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri