Serviciile secrete din Rusia organizează proteste în Europa. Cum vor să influențeze opinia publică

Data publicării:
Fotografie concept cu siluetele a trei bărbați cu aer de spion pe fundalul drapelului rusesc.
Foto: Profimedia Images

Agenți ai serviciilor secrete din Rusia s-au infliltrat în rândul mulțimii, în timpul protestelor din Europa sau chiar au organizat demonstrații în mari orașe, scopul lor fiind să creeze un sentiment anti-ucrainean în Occident și să întârzie aderarea Suediei la NATO, arată o anchetă comună a mai multor publicații europene, informează Agerpres.

Ancheta comună făcută de Suddeutsche Zeitung, canalele de radiodifuziune germane NDR şi WDR, cotidianul francez Le Monde, cel suedez Expressen şi canalele scandinave DR (Danemarca), NRK (Norvegia) şi SVT (Suedia) se bazează pe scurgeri de documente ce ar proveni din aparatul de securitate al Kremlinului.

Potrivit relatărilor, grupuri mici, organizate, simulează manifestaţii anti-turce într-un mare oraş european, de exemplu, dându-se drept ucraineni şi protestând împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a produce online material de propagandă. Aceasta ar avea se pare drept scop să fie creată impresia unei largi atitudini anti-islamice în Europa, care să aibă drept rezultat întârzierea accederii Suediei la NATO, o decizie care depinde acum doar de Turcia.

Exemplele includ o demonstraţie a unor pretinşi membri ai comunităţii ucrainene la Paris, la începutul lui martie, care au protestat împotriva lui Erdogan cu saluturi naziste şi cagule, şi care au ironizat de asemenea victimele cutremurului devastator din 6 februarie.

Potrivit Suddeutsche Zeitung, Kremlinul nu a comentat asupra acestor acuzaţii atunci când a fost solicitat.

Potrivit anchetei media, provocatorii care lucrează pentru Rusia s-ar fi infiltrat și printre manifestanții reali din mai multe orașe, care protestau față de lipsurile sistemului medical, reforma pensiilor şi schimbările climatice. Aici, serviciile secrete au încercat să introducă tema sprijinului pentru Ucraina care ar afecta țările europene.

Astfel, la Paris, la Haga, Bruxelles şi Madrid, postere parţial identice au fost folosite de aceiaşi oameni, potrivit Suddeutsche Zeitung. Fotografii cu acestea au fost postate pe internet şi au generat impresia unui amplu sentiment anti-Ucraina.

Distribuirea de material produs în acest fel pe Facebook, TikTok, Telegram sau YouTube a fost controlată majoritar de trei conturi din Sankt-Petersburg, mai arată ancheta.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri