Seulul amenință Phenianul că se va autodistruge dacă își va folosi armele nucleare

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un
Armata Coreei de Nord poate acum să folosească armele nucleare pentru a preveni un atac iminent asupra conducerii țării sau o „criză catastrofică” pentru poporul nord-coreean. Foto: Profimedia Images

Coreea de Sud a avertizat marți Coreea de Nord că dacă își va folosi armele nucleare se va afla pe o „traiectorie de autodistrugere” - un limbaj neobișnuit de dur folosit de guvernul de la Seul la doar câteva zile după ce Coreea de Nord a adoptat o lege care i-ar permite să folosească armele nucleare în mod preventiv, informează ABC News.

Coreea de Nord va fi cel mai probabil furioasă pe Coreea de Sud pentru retorica folosită, întrucât Seulul se ferește de obicei să apeleze la un limbaj prea dur pentru a evita creșterea tensiunilor în Pensinsula Coreeană.

În ciuda doctrinei nucleare tot mai agresive a Phenianului, unii experți spun că o țară precum Coreea de Nord, cu forțe mult inferioare celor americane și sud-coreene, este improbabil să apeleze la armele nucleare în caz de conflict.

„Avertizăm guvernul nord-coreean că va avea de înfruntat un răspuns copleșitor din partea alianței militare dintre Coreea de Sud și SUA și va fi pe o traiectorie de autodistrugere dacă încearcă să folosească arme nucleare”, a declarat pentru reporteri Moon Hong Sik, un purtător de cuvânt al guvernului sud-coreean.

Parlamentul nord-coreean a adoptat săptămâna trecută o lege prin care armata va avea dreptul de a folosi armele nucleare pentru a preveni un atac iminent asupra conducerii țării sau o „criză catastrofică” pentru poporul nord-coreean.

Coreea de Nord paradă militară
Paradă militară în Coreea de Nord. Foto: Profimedia Images

Atacurile nucleare preventive - planuri de război sau strategii de intimidare?

Textul foarte vag al noii legislații a fost interpretat drept o bază legală pentru un atac nuclear preventiv menit să-i intimideze pe rivalii Coreei de Nord cu scopul de a obține concesii în timpul negocierilor legate de arsenalul nord-coreean.

Unii experți spun că măsura adoptată de Coreea de Nord este un mod pentru Kim Jon Un să își acorde și mai multe puteri într-o perioadă în care țara suferă din cauza efectelor pandemiei și a închiderii granițelor .

În timpul întâlnirii din parlament, Kim a spus că țara sa nu va abandona niciodată programul nuclear în fața amenințărilor americane. Liderul nord-coreean a acuzat apoi SUA că încearcă să slăbească apărarea Coreei de Nord și să distrugă într-un final guvernul său.

Planurile aprobate de Phenian anul acesta au stârnit speculații despre dorința lui Kim de a desfășura trupe cu capacități nucleare la granița cu Coreea de Sud.

De când a preluat puterea, noul guvern conservator al Coreei de Sud, condus de președintele Yoon Suk Yeol, a spus că va adopta o poziție mai dură față de provocările nord-coreene, dar a și oferit mult mai mult sprijin pentru Coreea de Nord dacă va alege calea denuclearizării.

Coreea de Nord a refuzat categoric ajutoarele promise în schimbul dezarmării nucleare și a lansat insulte crase la adresa guvernului sud-coreean.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri