Severodoneţk. Guvernator: „Ruşii au ajuns la periferie şi au capturat hotelul Pacea. Nu îi putem scoate momentan de acolo”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0692406848
Tanc al armatei ucrainene pe o stradă din Severodoneţk. Foto: Profimedia Images

Oraşul-cheie Severodoneţk, ultimul punct major de rezistenţă al armatei ucrainene din Lugansk, continuă să reziste atacurilor armatei ruse care încă nu a reuşit să încercuiască oraşul complet, a declarat guvernatorul ucainean al regiunii, citat de CNN.

„Ruşii au ajuns la periferia oraşului şi au capturat hotelul Mir (Pacea)”, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al Luganskului. „Nu îi putem momentan scoate din hotel, dar au deja mulţi morţi. Băieţii noştri rezistă”, a spus Haidai.

Deşi accesul spre oraşul Severodoneţk nu este încă complet tăiat de trupele ruse, guvernatorul spune că, pe ruta Lisiceansk-Bahmut, doar maşinile mici pot trece, nu şi vehiculele mai mari sau camioanele. Chiar şi aşa, drumul este extrem de periculos, deoarece multe maşini au fost mitraliate sau atacate de ruşi pe respectiva rută.

Conform lui Haidai, ruşii au concentrate 25 de grupuri tactice la nivel de batalion în regiunea Lugansk - ceea ce înseamnă 10.000 de militari. Acestora li se adaugă „cantităţi substanţiale” de tehnică militară.

Trupele Moscovei care acţionează în Lugansk mai includ recruţi din rândul separatiştilor pro-ruşi din Donbas, luptători ceceni şi contractori militari privaţi.

În prezent, principalul efort al Moscovei se concentrează asupra pungii create de trupele ruse în jurul oraşului Severodoneţk, pe care încearcă să îl înconjoare complet.

Trupele ruse din Donbas vor încerca, cel mai probabil, o nouă forţare a râului Siverski Doneţ, unde au suferit deja pierderi grele, după ce armata rusă a anunţat capturarea oraşului Liman, situat în nordul regiunii Doneţk, conform unui raport publicat sâmbătă de ministerul britanic al Apărării despre situaţia războiului din Ucraina.

Liman este un oraş strategic în regiunea Lugansk, fiind un important nod feroviar, care ar permite trupelor ruse accesul la mai multe poduri rutiere şi de cale ferată peste râul Siverski Doneţ.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri