Shell își cere scuze pentru că a cumpărat petrol rusesc și anunță că renunță complet la legăturile cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, și-a cerut scuze marți pentru decizia de săptămâna trecută.
Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, și-a cerut scuze marți pentru decizia de săptămâna trecută. Foto: Profimedia Images

Shell a anunțat că va închide toate benzinăriile din Rusia și va opri toate achizițiile spot de petrol din această țară. Compania britanică a precizat că această schimbare ar putea dura câteva săptămâni și va duce la reducerea producției la unele dintre rafinăriile sale. Măsura vine ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Gigantul energetic a declarat că intenționează să se retragă din implicarea sa în toată energia rusă, inclusiv în gaz, țiței și produse petroliere, potrivit BBC News.

Shell a fost criticată în weekend după ce a achiziționat țiței rusesc la un preț redus. Gigantul petrolier a făcut vineri prima tranzacţie de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia săptămâna trecută.

Tranzacţia, care nu a încălcat sancţiunile occidentale impuse Moscovei, a fost criticată de ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

Mi s-a spus că Shell a cumpărat ieri, în mod discret, petrol rusesc. O întrebare pentru Shell: nu vă miroase petrolul rusesc a sânge ucrainean?, a scris Kuleba pe twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-o declaraţie publicată la scurt timp după aceea, Shell a apărat achiziţia şi a declarat că va alege alternative la petrolul rusesc ori de câte ori va fi posibil, dar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte din cauza importanţei pe care o are Rusia în aprovizionarea globală.

Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, și-a cerut scuze marți pentru decizia de săptămâna trecută. Suntem foarte conștienți că decizia noastră de săptămâna trecută de a cumpăra o încărcătură de țiței rusesc... nu a fost cea corectă și ne pare rău", a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden, confrom Reuters.

Citește și: Bulgaria ar putea solicita o exceptare de la sancțiunile UE privind importurile de gaze și petrol din Rusia: „Suntem prea dependenţi”

Până în prezent, țările occidentale nu au impus sancțiuni asupra importurilor de petrol rusesc, de teamă că acestea vor duce la creșterea prețurilor deja record ale energiei în întreaga lume.

Prețul petrolului a sărit cu 20% luni dimineață, la cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică că administrația Biden este în „discuții foarte avansate” cu partenerii săi europeni pentru interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

La rândul său, luni, cancelarul german Olaf Scholz a atras atenția că importurile energetice din Rusia sunt „esențiale pentru viața cotidiană a cetățenilor europeni la acest moment”. „Aprovizionarea cu energie a Europei pentru generarea de căldură, mobilitate, electricitate și industrie nu poate fi asigurată altfel pentru moment”, potrivit unei declarații scrise a cancelarului.

Germania importă din Rusia 55% din gazul său, 42% din petrolul său, precum şi cărbune, o dependenţă pentru care guvernul şi-a făcut autocritica de la invazia Ucrainei, dar care va dura ani de zile pentru a fi redusă.

O declarație în acest sens au avut duminică și miniştrii germani de finanţe și externe, Christian Lindner şi Annalena Baerbock, care s-au pronunţat împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol şi cărbune din Rusia în cadrul noilor sancţiuni legate de invazia Ucrainei.

Totodată, premierul britanic Boris Johnson a afirmat luni că Europa nu poate opri pur și simplu, peste noapte, utilizarea petrolului și gazelor din Rusia. „Există dependențe diferite între țări și trebuie să avem în vedere acest lucru. Nu putem pur și simplu să închidem utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia", a afirmat Johnson.

Liderul guvernului de la Londra a spus că o astfel de decizie legată de interzicerea energiei rusești ar trebui să fie una luată de comun acord, după ce fiecare țară se asigură că are proviziile necesare, precizând că „trebuie să ne asigurăm că ne mișcăm cu toții în aceeași direcție”.

Rusia este al doilea producător mondial de petrol, după Arabia Saudită, și furnizează aproximativ o treime din necesarul Europei.

Citește și: LIVE TEXT - război în Ucraina. Rușii au atacat coridorul umanitar prin care erau scoși civilii din Mariupol. OMS: Proviziile medicale se epuizează

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri