Și Belarus, şi Polonia sunt vinovate de „încălcări grave” ale drepturilor omului în criza migranților de la graniță (raport)

Data publicării:
Migrant tent camp on Belarusian-Polish border
Doi copii aflați la granița dintre Belarus și Polonia. Foto: Profimedia Images

Belarus şi Polonia se fac ambele vinovate de „încălcări grave ale drepturilor omului” împotriva migranţilor şi solicitanţilor de azil la frontiera între cele două ţări, arată organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) într-un raport publicat miercuri.

Cercetătorii HRW susţin că au avut discuţii aprofundate cu 19 persoane, ale căror relatări au dezvăluit că unele dintre ele „au fost respinse, uneori violent, de poliţişti de frontieră polonezi”.

HRW subliniază că aceste respingeri „încalcă dreptul de azil prevăzut de legislaţia europeană” şi îndeamnă UE „să înceapă să dea dovadă de solidaritate cu victimele de la frontieră de ambele părţi, victime care suferă şi care mor”.

De partea cealaltă a frontierei, în Belarus, „violenţa, tratamentele inumane şi degradante, precum şi presiunea exercitată de poliţiştii de frontieră belaruşi erau la ordinea zilei", subliniază ONG-ul în raport, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Aceste tratamente „au constituit, în unele cazuri, acte de tortură, cu încălcarea obligaţiilor juridice internaţionale ale Belarus”.

„Deşi această situaţie a fost creată de Belarus fără ca acest stat să se preocupe de consecinţele asupra oamenilor, Polonia împărtăşeşte responsabilitatea suferinţei acute din zona de frontieră”, afirmă Lydia Gall, expertă pentru Europa şi Asia Centrală a HRW, într-un comunicat.

Potrivit raportului, cele două guverne „au obligaţia de a împiedica noi decese, prin asigurarea unui acces umanitar regulat către persoanele blocate în zona de frontieră”.

Familii separate la graniță

Raportul semnalează că trei persoane au acuzat paza de frontieră poloneză că le-a separat familiile, inclusiv părinţii de copii, ducându-i la spital pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale, dar trimiţându-i pe alţii înapoi în Belarus.

Lydia Gall a cerut Minskului şi Varşoviei „să pună capăt respingerilor de tip ping-pong (de migranţi) şi să le permită observatorilor independenţi, în special jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului, să acceadă în zone de frontieră supuse în prezent restricţiilor”.

Grupurile de ajutor estimează că cel puţin 11 persoane au murit de ambele părţi ale frontierei de la începutul crizei, vara aceasta.

UE şi SUA au acuzat Belarus de orchestrarea crizei ca represalii la sancţiunile europene impuse împotriva regimului Lukaşenko, care se află la putere de aproape trei decenii şi a zdrobit opoziţia şi mass-media independente.

Într-un interviu acordat BBC, Lukaşenko a declarat că poliţiştii de frontieră belaruşi i-au ajutat „poate” pe migranţi să treacă, însă a negat că Minskul i-a adus în Belarus. El a îndemnat UE să-i primească pe migranţi.

Potrivit Belarus, în prezent există circa 7.000 de migranţi pe teritoriul său.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri