Sari la conținut
News Alert

„Și fie ca picioarele să mi se usuce...”. Ce variante stranii de jurământ pentru obținerea cetățeniei ruse au fost respinse în Duma de Stat

Duma de Stat a aprobat, miercuri, un jurământ obligatoriu de loialitate pe care trebuie să-l depună oricine aplică pentru obținerea cetățeniei ruse.

zir_vs

Foto: Vladimir Jirinovski

Deputații ruși au aprobat varianta de jurământ scrisă de Pavel Krașeninnikov, șeful comisiei legislative a Dumei, relatează agenția de stat TASS, citată de The Moscow Times.

Găsirea unei versiuni optime de jurământ a fost însă un veritabil „turnir” al compozițiilor, cu 93 de variante depuse spre aprobare.

Unele dintre versiunile respinse de către deputații ruși s-au întrecut în retorici imperialiste mai mult decât înflăcărate. Cum ar fi o propoziție purtând semnătura liderului extremist al Partidului Liberal-Democratic, Vladimir Jirinovski: „Rușii nu se predau niciodată și nu le este frică de nimic”.

„Obținând cetățenia rusă, mă simt indescriptibil de încântat că astăzi voi deveni un cetățean al celei mai mari națiuni de pe Pământ”, începe versiunea redactată de Jirinovski. Apoi, textul ne introduce într-o atmosferă de blestem medieval: „Și fie ca mâinile și picioarele mele să se usuce dacă voi trece vreodată de partea inamicului. Și fie ca limba mea să moară dacă voi spune vreodată un singur cuvânt rău despre Rusia”.

„Ajută-mă, Doamne Atotputernic și Vladimir Putin...”, debutează o altă variantă respinsă de Duma de Stat, scrisă de către Mihai Rudenko.

Cerința de a depune un jurământ de loialitate este programată să intre în vigoare în luna septembrie.

Pe aceeași temă