Silvio Berlusconi revine în Parlamentul italian la 9 ani după ce a fost expulzat: „Vreau să fiu cel care stabilește jocul în guvern”

Data actualizării: Data publicării:
Silvio Berlusconi cu un buletin de vot în mână în fața unei urne de vot
Silvio Berlusconi votează în alegerile generale din septembrie 2022. Foto: Profimedia Images

Victoria răsunătoare a coaliției de dreapta din Italia în alegerile generale de duminică marchează revenirea în parlament a fostului prim-ministru Silvio Berlusconi, după 9 ani de când a părăsit legislativul italian ca urmare a unei condamnări de corupție, scrie Reuters.

Berlusconi, care va împlini 86 de ani joi, a câștigat peste 50% din voturi în cursa pentru un loc în Senat din circumscripția nordică Monza, acolo unde miliardarul deține o vilă de lux și clubul local de fotbal, recent promovat în prima ligă italiană, Serie A.

„Am de gând să fiu cel care stabilește jocul în acest guvern”, le-a transmis Berlusconi susținătorilor lui după ce a votat, duminică. Fostul premier vrea să revină și să rămână în centrul politicii italiene, în ciuda vârstei sale înaintate și a sănătății precare.

Berlusconi a suferit o operație majoră la inimă în 2016, s-a îmbolnăvit grav de Covid în 2020 și a intrat și ieșit din spital frecvent de-a lungul ultimilor ani, având diferite probleme de sănătate. În ultima perioadă, fostul premier a avut momente în care a pronunțat greșit cuvinte, iar la un miting la Roma, săptămâna trecută, a părut că are probleme de mers.

În Parlament i se va alătura și iubita de 32 de ani care a câștigat un loc de parlamentar pentru Sicilia. Fascina urmează să-și ocupe locul în Camera Deputaților în timp ce Berlusconi va avea un loc în Senat.

Totuși, fostul premier va trebui să renunțe la locul de europarlamentar câștigat în 2019. Unii au speculat că fostul premier ar avea de gând să urmărească funcția de șef al Senatului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri