„Sindromul Havana”. Raport: Diplomații americani din Cuba au fost cel mai probabil iradiați

Data actualizării: Data publicării:
exterior intrare ambasada SUA in Havana, Cuba
Imagine de la intrarea în ambasada SUA din Havana, Cuba, 2015. Foto: Profimedia Images

Diplomații americani din Cuba care au suferit diverse afecțiuni misterioase în perioada 2016-2017, cunoscute sub denumirea de „Sindromul Havana”, au fost cel mai probabil victimele unui atac prin iradiere, se arată într-un raport recent publicat de Academia Națională de Științe a Statelor Unite, informează BBC.

Inițial, s-a crezut că aproximativ 40 de oficiali americani, dar și diplomați canadieni, împreună cu membrii familiilor acestora, au fost supuși unor „atacuri acustice”, după ce au acuzat „migrene, greață”, dar și „leziuni ușoare cerebrale de origine traumatică și o pierdere definitivă de auz”, conform sindicatului personalului diplomatic al SUA.

„Chiar dacă nu suntem în măsură să evaluăm sau să comentăm cum au apărut astfel de cazuri, posibilitatea ca ele să fi fost cauzate de o sursă de energie direcționată de radiație RF pulsată reprezintă un scenariu care provoacă serioase semne de îngrijorare”, se arată în raportul Academiei Naționale de Științe (ANS) a Statelor Unite.

extras raport despre radierea ambasadorilor SUA în Cuba
Extras din raportul National Academies of Sciences. Foto: Captură raport NAS

Raportul mai menționează că în urmă cu 50 de ani, În URSS au fost realizate experimente legate de efectele expunerii la radiații RF pulsate.

Primele cazuri de îmbolnăviri ale personalului ambasadei SUA din Havana au apărut în perioada 2016-2017. Diplomații și familiile acestora au acuzat stări de amețeală, lipsa echilibrului, pierderi ale auzului, anxietate și ceea ce unii au denumit drept „ceață cognitivă”.

Toate aceste simptome au primit numele de „sindromul Havana”.

Inițial, SUA a acuzat Cuba de inițierea unor „atacuri sonice”, acuzație respinsă categoric de autoritățile de la Havana.

Raportul ANS a fost redactat de o echipă de experți în știință și medicină, care au examinat simptomele a aproximativ 40 de angajați guvernamentali care au lucrat la misiunea diplomatică din Havana.

„Comisia a apreciat că multe dintre simptomele semnalate sunt specifice efectelor expunerii la o sursă direcționată de energie de radiofrecvență pulsată”, se arată în raport.

Cuba nu este singura țară unde diplomații SUA au acuzat astfel de simptome. În 2018, SUA au retras mai mulți oficiali din orașul Guangzhou, după ce au semnalat că suferă de o subtilă, vagă dar anormală senzație de presiune”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri