Siria, acuzată că a folosit arme chimice într-un atac din 2018 asupra rebelilor

Data actualizării: Data publicării:
siria atac chimic
Siria, acuzată că a folosit arme chimice într-un atac din 2018 asupra rebelilor. Foto: Guliver/Getty Images

Forțele aeriene siriene au folosit clor într-un atac asupra oraşului Saraqeb din 2018, arată un raport al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OAIC) după finalizarea unei anchete.

Echipa de anchetatori OAIC „a ajuns la concluzia că unităţi ale Forţelor aeriene siriene au utilizat arme chimice pe 4 februarie 2018 la Saraqeb", un oraş aflat la 50 km sud de Alep, a precizat organizaţia într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Însărcinată să-i identifice pe autorii atacurilor chimice, echipa de anchetă a OIAC, cu sediul la Haga, a stabilit „că există motive rezonabile de a crede” că un elicopter al Forţelor armate siriene „a lovit estul Saraqeb cu cel puţin un cilindru”.

12 persoane au fost afectate 

Potrivit raportului, 12 persoane au avut de suferit, dar niciuna nu a fost ucisă, după ce un cilindru care conținea clor, livrat într-o bombă, a lovit cartierul Al Talil din orașul Saraqeb în februarie 2018.

Persoanele rănite au prezentat simptome de otrăvire chimică, inclusiv greață, iritație a ochilor, dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare, scrie Reuters.

În pofida puternicelor obiecţii ale Siriei şi ale aliaţilor săi, printre care şi Moscova, o majoritate a statelor membre OIAC au autorizat în 2018 organizaţia să stabilească şi autorul unui atac chimic, nu numai să documenteze utilizarea unei astfel de arme.

Guvernul sirian neagă orice implicare în atacuri chimice, afirmând că a trecut toate stocurile sale de arme chimice sub supervizare internaţională în termenii unui acord încheiat în 2013.

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri