Siria: Minele şi dispozitivele explozive au ucis 19 civili, din care 8 copii, în ultimele zile.

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0026835919
Explozia controlată a unei mine. Imagine de arhivă, 2008. Foto: Profimedia Images

Nouăsprezece civili, între care opt copii, au fost ucişi în Siria de la începutul lunii noiembrie în exploziile unor mine sau dispozitive explozive abandonate pe câmpuri, de-a lungul drumurilor sau chiar în clădiri în timpul conflictului, a indicat sâmbătă Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

„Nouăsprezece civili sirieni, între care opt copii şi trei femei au pierit din cauza dispozitivelor explozive de la începutul lunii noiembrie în provinciile Idlib, Alep, Quneitra, Deraa, Hama şi Homs”, indică OSDO.

Aceste dispozitive explozive, abandonate de toate părţile implicate în conflictul declanşat în 2011, au ucis sute de civili şi au rănit alte mii în ultimii ani, informează Agerpres.

Siria a înregistrat pentru prima oară în 2020 cel mai mare număr de victime provocate de mine, situându-se în faţa Afganistanului, potrivit unui raport anual, pubicat în octombrie, al Observatorului minelor, o coaliţie de ONG-uri.

Pentru prima oară de când Observatorul minelor şi-a început monitorizarea în 1999, cel mai mare număr de victime anuale a fost documentat în 2020 în Siria (2.729 morţi şi răniţi), ţară nesemnatară a Tratatului de interzicere a minelor.

Tratatul de interzicere a minelor exclude utilizarea minelor terestre care explodează prin contact uman, precum şi dispozitivele explozive improvizate (EEI), care pot fi activate prin prezenţa, apropierea sau contactul unei persoane.

Conflictul în Siria a provocat moartea a circa jumătate de milion de persoane şi strămutarea a peste jumătate din populaţia ţării.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri