Sirian condamnat la 20 de ani de închisoare pentru executarea unui conațional, soldat al forțelor guvernamentale

Data publicării:
Soldat pe front.
Soldat pe front. Foto: Profimedia Images

Un tribunal olandez a condamnat la 20 de ani de închisoare un sirian implicat în executarea unui conaţional, soldat în cadrul forţelor guvernamentale, în timpul războiului civil din Siria, relatează Reuters.

Potrivit judecătorilor, Ahmad al Khedr, cunoscut şi ca Abu Khuder, a făcut parte din gruparea rebelă Frontul Nusra, care a fost într-o vreme afiliată Al-Qaida, iar vocea lui se face auzită într-o înregistrare video cu execuţia unui soldat sirian, capturat şi împuşcat pe malurile Eufratului în 2012.

"Executarea unui inamic capturat nu este doar o crimă, ci şi o încălcare flagrantă a regulilor scrise şi nescrise ale dreptului umanitar internaţional şi ale drepturilor universale ale omului", au scris judecătorii în verdictul de 40 de pagini.

Legislaţia olandeză permite judecarea celor consideraţi de instanţele altor state suspecţi de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid comise în alte ţări, în măsura în care suspecţii respectivi au reşedinţa în Ţările de Jos, scrie Agerpres.

Al Khedr se află în Olanda din 2014, beneficiind de azil temporar. Acuzaţiile împotriva sa au la bază mărturii puse la dispoziţia justiţiei de poliţia germană.

Este a treia oară când un tribunal olandez condamnă un sirian pentru crime de război comise în cursul războiului civil, sentinţele pronunţate anterior fiind însă de până la şapte ani. În cazul lui Al Khedr, s-a stabilit că aceasta a participat personal la execuţie.

Doar câţiva suspecţi de crime de război în Siria au fost judecaţi până acum de instanţe din Europa, aceasta în absenţa unui tribunal special pentru atrocităţile comise în Siria, unde războiul civil ce durează de un deceniu s-a soldat cu circa 400.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate. Majoritatea acestor abuzuri rămân deocamdată nepedepsite.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri