Sistemul aerian, expus în premieră, cu care Rusia a vrut să impresioneze Occidentul la parada din Piața Roșie

Data publicării:
Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Ca în fiecare an de 9 mai, „Ziua Victoriei” este sinonimă în Federația Rusă cu o celebrare a grandorii militare. La parada din Piața Roșie organizată marți, una dintre vedetele tehnicii militare prezentate a fost un sistem de apărare aeriană conceput să opereze în condiții arctice dintre cele mai aspre.

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

A fost pentru prima oară când armata și-a expus la tradițională paradă militară sistemele de apărare aeriană Tor-M și Pantir SA, potrivit Reuters. Transportatoarele, vopsite în culorile alb și negru ale forțelor arctice rusești, au defilat prin fața lojei prezidențiale, sub privirile elitei politice și ale veteranilor din al Doilea Război Mondial.

Peste 100.000 de soldați și peste 100 de vehicule militare au luat parte la parada din Piața Roșie. Zecile de avioane care urmau să survoleze piaţa de lângă Kremlin nu s-au ridicat, însă, de la sol, din cauza vremii nefavorabile, care a persistat, deşi autorităţile au încercat să disperseze norii cu echipamente costisitoare.

Potrivit estimărilor, 27 de milioane de soldaţi şi cetăţeni sovietici au fost ucişi în al Doilea Război Mondial, iar înfrângerea naziştilor, în 1945, este un motiv de mândrie enormă pentru milioane de oameni din Rusia, unde puţine familii au rămas neafectate de război.

Publicul intern este principala țintă a acestor probe de măreție militară, consideră Pavel K. Baev, analist al Fundației Jamestown: „Într-adevăr, 37% dintre ruși declară că forțele armate reprezintă aspectul țării care le trezește cel mai profund sentiment de mândrie, în timp ce doar 29% sunt mândri de cultura rusă. Totodată, falsitatea patentată a propagandei militare se traduce în ipocrizia obișnuită a expresiei publice de „unitate” patriotică. Parada de pe 9 mai și asemenea jocuri militare „inovative”, cum ar fi reconstituirea bătăliei pentru Reichstag, sunt percepute ca o formă de divertisment ieftin. De fapt, s-ar putea să nu fie atât de ieftin, deoarece bugetul pentru festivitățile de la Moscova este estimat la 500 de milioane de ruble”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri