Sistemul Patriot „lovit” de o rachetă rusească în Ucraina are doar „avarii minime”. Bateria a fost examinată de inspectorii americani

Data actualizării: Data publicării:
Baterie Patriot
Baterie Patriot din SUA. Foto: Profimedia Images

Sistemul de apărare aeriană Patriot, care ar fi fost avariat de o rachetă rusească pe 16 mai la Kiev, are doar „avarii minime” și nu trebuie adus înapoi în SUA pentru reparații, conform Kiyv Independent, care citează CNN.

ACTUALIZARE. Două componente ale bateriei Patriot au fost avariate în atacul rusesc de marți, însă sistemul nu a fost niciodată oprit și deconectat complet, a informat o sursă din guvernul SUA, familiarizată cu situația, conform CNN.

Loviturile rusești, pentru care au fost folosite rachete hipersonice Kinjal, rachete de croazieră Kalibr, dar și alte muniții, au avariat generatorul bateriei și o parte a sistemului electronic.

--

Conform surselor americane, guvernul de la Washington a trimis inspectori să verifice sistemul Patriot după ce guvernul ucrainean a raportat că acesta pare că a fost avariat. Totuși, ucrainenii nu au confirmat informațiile cu privire la presupusele avarii ale sistemului.

Sistemul rămâne funcțional după acest atac, au confirmat sursele CNN. Nu există avarii la componenta radar, un element crucial al sistemului Patriot. Publicația americană a scris că este neclar care parte a sistemului a fost avariată și în ce fel, în mod exact – dacă a fost vorba de o rachetă sau de fragmente ale unei rachete distruse.

Ministerul rus de externe a susținut că a lovit și distrus un sistem Patriot cu o rachetă balistică Kinjal, în noaptea de 16 mai. O sursă anonimă a declarat pentru CNN, că atacul rusesc a avariat sistemul, dar nu l-a distrus.

Totuși, forțele aeriene ale Ucrainei au raportat că au doborât toate rachetele rusești îndreptate spre Ucraina în timpul acestui atac, inclusiv șase Kinjal.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iuri Ihnat a spus că este „imposibil” să distrugi un astfel de sistem cu o rachetă Kinjal.

Casa Albă nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informația și nu există imagini care să ateste avariile la sistemul Patriot.

 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri