Sistemul sanitar din Sri Lanka riscă să intre în colaps. Nu se mai găsesc medicamente iar operațiile urgente ar putea fi oprite

Data actualizării: Data publicării:
Health Workers Protest Against The Economic Crisis In Sri Lanka, Colombo - 06 Apr 2022
Foto: Profimedia Images

Bolnavii de cancer sunt printre pacienții singalezi care suferă din cauza lipsei de medicamente esențiale în spitalele de stat din Sri Lanka. Sistemul de sănătate din această țară este aproape de colaps, aflându-se sub greutatea celei mai grave crize economice ale statului insular. Pe lângă penuria de medicamente esențiale, unele proceduri și teste au fost suspendate, scrie Reuters.

Rosanne White a fost prima dată diagnosticată cu cancer în urmă cu opt ani de zile și a pierdut un rinichi. După ce cancerul a revenit acum cinci ani de zile, un oncolog din capitala comercială a Sri Lankăi, Colombo, i-a prescris tratamentul cu Bevacizumab în luna mai, anul trecut, care a avut efect.

White, o pensionară singaleză în vârstă de 58 de ani, a spus că a primit gratuit injecțiile în cadrul sistemului de sănătate al țării, de care depinde marea majoritate a celor 22 de milioane de locuitori.

Însă după 13 serii de tratament, White a spus că nu mai poate găsi injecția în spitalele de stat.

Bevacizumab costă 113.000 de rupii singaleze (359 de dolari) per doză pe piață și, deoarece nu are asigurare, White a afirmat că prețurile îi tăiau din economiile limitate.

„Trebuie să sunăm la spital înainte de a merge la tratament pentru a afla dacă medicamentele noastre sunt disponibile”, a spus White pentru Reuters. „Dar ce faci când asistentele spun că spitalul nu are medicamentele?”.

Chinul femeii de a găsi Bevacizumab într-o unitate de sănătate de stat este un indicator timpuriu al colapsului sistemului de sănătate care se apropie.

Lipsa valutei nu permite guvernului președintelui Gotabaya Rajapaksa să importe bunuri esențiale, inclusiv medicamente și combustibil, ceea ce duce la tăieri de curent și scoate mii de oameni în stradă, unde cer înlăturarea liderului de stat.

Reuters a discutat cu doi oficiali guvernamentali, șase doctori și un lider sindical din sănătate care au spus că nu au mai văzut sistemul sanitar național într-o astfel de stare precară până acum.

O informare internă dintr-un important spital de stat din Colombo, consultată de Reuters, arată că doar unele urgențe, operațiile pentru accidente și tumori maligne vor fi efectuate începând cu 7 aprilie, deoarece nu sunt suficiente stocuri medicale.

Economia, care se bazează foarte mult pe turism, a fost devastată de pandemia de Covid-19 și a fost lovită de o creștere accentuată a prețurilor la petrol de la începutul războiului din Ucraina, ceea ce nu a permis suficiente importuri de combustibil.

Unii analiști au criticat și administrația lui Rajapaksa pentru deciziile din 2019 de a efectua tăieri importante de taxe și de a amâna discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Aceste negocieri sunt acum în curs.

Un consilier apropiat de Rajapaksas a spus anterior că tăierile de taxe au fost concepute pentru a ajuta economia, însă ulterior a venit pandemia de Covid-19.

Sri Lanka are acum 1,93 de miliarde de dolari în rezerve valutare, echivalentul a mai puțin din sumele plătite pe importurile lunare, în vreme ce plățile guvernamentale pentru acoperirea datoriilor ar trebui efectuate cu dublul acelei sume în 2022.

Asociația Medicală din Sri Lanka l-a avertizat pe președinte săptămâna trecută că chiar și tratamentele de urgență ar putea fi oprite în următoarele zile.

„Aceasta va avea ca efect un număr catastrofal de decese”, spune asociația.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri