Sistemul sanitar din Afganistan se află în colaps. ONU acordă ajutor de urgență

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vorbind în cadrul celei de-a 76-a Adunare Generală a Națiunilor Unite. S
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vorbind în cadrul celei de-a 76-a Adunare Generală a Națiunilor Unite. Sursă foto: Profimedia Images

Organizaţia Naţiunilor Unite deblochează 45 milioane de dolari ca ajutor de urgenţă pentru sistemul de sănătate din Afganistan, aflat în prag de colaps, a anunţat miercuri Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, într-un comunicat, transmite AFP.

Medicamentele, materialele medicale şi benzina sunt pe cale să se epuizeze în Afganistan. Lanţul frigorific este compromis. Personalul indispensabil din sănătate nu este plătit, a descris Martin Griffiths situaţia.

Fondurile ONU deblocate miercuri în valoare de 45 de milioane de dolari vor merge către organizațiile OMS şi UNICEF şi trebuie să permită, prin intermediului unor ONG-uri naţionale şi internaţionale, funcţionarea centrelor de îngrijire, inclusiv a spitalelor unde sunt trataţi bolnavii de COVID-19, a subliniat Griffiths, care a avut recent discuţii în Afganistan cu câțiva dintre reprezentanţii guvernului taliban, transmite Agerpres.

Responsabilul ONU a avertizat că a lăsa sistemul de sănătate afgan să se prăbuşească ar conduce la consecinţe dezastruoase.

Afganistanul se confruntă cu o gravă criză umanitară. Zeci de mii de oameni s-au refugiat din cauza violenţelor comise în timpul recuceririi puterii de către talibani, situaţia fiind agravată de o criză economică în lipsa banilor, de o secetă devastatoare şi de pandemia de COVID-19.

Citește și: Căderea Afganistanului în mâinile talibanilor. Cum au arătat ultimele două săptămâni de prezență americană în Kabul

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri