Slovacia ar putea furniza Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300. Secretarul american al apărării vine la Bratislava

Data publicării:
sistemul antiracheta S-300
Sistemul antirachetă S-300, de fabricație sovietică, ar putea fi cedat Ucrainei de Slovacia Foto: Profimedia Images

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, vine în această săptămână la Bratislava și, potrivit premierului slovac Eduard Heger, va discuta „probabil” şi despre posibilitatea ca Slovacia să furnizeze Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană S-300, de producţie sovietică, o idee respinsă însă de opoziţie, relatează agenţiile Reuters şi TASR, preluate de Agerpres.

„Presupun că se va discuta (despre trimiterea S-300 în Ucraina). Trebuie să înţelegem foarte clar că securitatea teritoriului este de o importanţă capitală. Nu poţi preda niciun echipament, dacă nu ţi-ai garantat propria securitate”, a declarat duminică premierul Eduard Heger la o dezbatere televizată. „Este vorba de a susţine şi de a consolida, inclusiv moral, Ucraina. Şi, în acelaşi timp, este vorba de a oferi ajutor în limita posibilului”, a mai spus el.

Săptămâna trecută au fost o serie de declarații referitoare la posibilitatea ca Polonia să furnizeze Ucrainei avioanele sale de fabricație rusă, primind în schimb aeronave de luptă americane. Ideea, susținută mai ales de senatorii americani, a fost ulterior respinsă la nivel oficial și de Varșovia, și de Washington.

Ideea ca Slovacia, țară care se învecinează cu Ucraina, să furnizeze sistemul de apărare antiaeriană S-300 nu se bucură de consens. Fostul premier Robert Fico, șeful partidului de opoziţie Smer-SD, a atenţionat guvernul să nu trimită sistemul de rachete S-300 în Ucraina. El a spus că asta ar însemna pierderea singurei tehnologii funcţionale de protecţie a spaţiului aerian al țării şi chiar implicarea activă a Slovaciei în războiul din Ucraina.

În ţara vecină, Cehia, ministrul apărării, Jana Cernochova, a declarat că Praga a trimis deja Ucrainei echipamente militare în valoare de cel puţin 725 de milioane de coroane (29 de milioane de euro). „Cred că vom creşte de cel puţin două ori această valoare”, a spus ea într-o dezbatere televizată. Jana Cernochova a refuzat să ofere detalii suplimentare despre transporturi, invocând riscuri de securitate.

Cehia a anunţat luna trecută că a trimis deja arme şi muniţie Ucrainei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vine în vizită în Slovacia „pentru a consolida sprijinul Washingtonului pentru flancul estic al NATO”, a transmis Washingtonul. Şeful Pentagonului va profita de această vizită pentru a discuta despre „posibilitatea aprofundării legăturilor dintre SUA şi Slovacia”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Înaintea sosirii la Bratislava, Lloyd Austin va participa la Bruxelles la o întâlnire a miniştrilor apărării din ţările membre NATO.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri