Socialiştii lui Igor Dodon cer demisia Maiei Sandu şi alegeri prezidenţiale anticipate

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon si maia sandu
Igor Dodon și Maia Sandu. Foto: Digi24

Partidul Socialiștilor lui Igor Dodon cere demisia Maiei Sandu din funcția de președinte al Republicii Moldova și alegeri prezidențiale anticipate, o declarație în acest sens fiind adoptată, luni, de partid. Solicitarea vine în contextul deciziei Curții Constituționale care îi dă dreptul Maiei Sandu să dizolve Parlamentul de la Chișinău.

Socialiştii o acuză pe Sandu că ar fi influenţat decizia Curţii Constituţionale, care "a dat undă verde alegerilor legislative anticipate" și că această hotărâre "este o lovitură de stat cu scopul de a instaura în (Republica) Moldova un regim de guvernare externă, în interesul curatorilor de peste hotare ai lui Sandu", scrie presa din Republica Moldova, citată de Agerpres.

"Partidul Socialiştilor consideră că Maia Sandu a participat direct în complotul antistatal, antinaţional şi anticonstituţional împotriva ţării noastre şi al poporului ei. Cerem demisia Maiei Sandu şi alegeri anticipate a preşedintelui Republicii Moldova", a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, el cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale.

Igor Dodon insistă ca în funcția de prim ministru să fie numit Vladimir Golovatiuc, actualul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, "în caz contrar  întreaga responsabilitate pentru criza economică şi epidemiologică din ţară revenindu-i Maiei Sandu."

În mesajul postat pe Facebook, Dodon spune că formaţiunea sa - cea mai numeroasă în actualul legislativ moldovean - este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate.  

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, joi după-amiază, că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat și că s-au întrunit toate elementele constituționale în acest sens. Astfel, şefa statului, Maia Sandu, este în drept să semneze decretul de dizolvare a legislativului.

În prezent, Parlamentul Republicii Moldova este dominat de o majoritate ostilă președintei Maia Sandu, care a ajuns în fruntea țării după ce a câștigat prezidențialele din 2020.

Decizia Curții Constituționale a fost luată după ce Maia Sandu a depus, în martie, o cerere, ca urmare a tentativelor repetate nereușite de a numi un premier care sa fie acceptat de Parlament

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri