Sofia i-a retras cetățenia bulgară unui milionar rus. Ce a determinat Bulgaria să ia această decizie

Data actualizării: Data publicării:
1-5546
Foto: Serghei Adoniev

Sofia i-a retras cetăţenia bulgară milionarului rus în domeniul telecomunicaţiilor, Serghei Adoniev, din cauza unei condamnări vechi de 20 de ani în Statele Unite pentru fraudă, a informat miercuri Ministerul Justiţiei din Bulgaria, relatează Reuters, citată de Agerpres.

1-5546
Foto: Serghei Adoniev

Dornică să se alăture zonei Schengen, Bulgaria a declarat marţi că intenţionează să nu le mai permită străinilor bogaţi să cumpere cetăţenia în schimbul unor investiţii, afirmând că schema nu a reuşit să aducă beneficii economice semnificative statului membru UE.

În Bulgaria, străinii pot obţine un paşaport, care le deschide uşa aproape oricărei ţări UE, în schimbul unor investiţii între un milion de leva (580.922 de dolari) şi 2 milioane de leva. Investiţiile se pot face şi în titluri guvernamentale.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Justiţie bulgar a confirmat o informaţie publicată de Radio Europa Liberă potrivit căreia lui Adoniev i-a fost retrasă în mai cetăţenia bulgară în urma notificării că milionarul rus „ar fi fost condamnat în urmă cu 20 de ani în SUA pentru fraudă".

Adoniev, în vârstă de 57 de ani, este co-fondatorul companiei de telefonie mobilă Yota, pe care i-a vândut-o miliardarului rus Alişer Usmanov. El deţine de asemenea acţiuni la compania rusă producătoare de smartphone-uri Yota Devices.

Serghei Adoniev se află pe locul 147 în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din Rusia, cu o avere estimată la 700 de milioane dolari, şi a sponsorizat unul dintre candidaţii la ultimele alegeri prezidenţiale din Rusia, Ksenia Sobciak. El a primit paşaport bulgar în 2008.

Fondul neguvernamental anticorupţie din Bulgaria (ACF) a alertat autorităţile de la Sofia în legătură cu condamnarea lui Adoniev în ianuarie anul trecut. De asemenea, ACF a pus sub semnul întrebării dacă străinii sunt verificaţi corespunzător înainte de a li se acorda cetăţenia bulgară. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri