Șoigu acuză Ucraina de „terorism nuclear” la Zaporojie și neagă că a adus armament greu la centrală

Data publicării:
Serghei Șoigu în uniformă
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Serghei Șoigu susține că forțele ucrainene au bombardat centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie și a acuzat din nou țara pe care a invadat-o de „terorism nuclear”. Șoigu neagă și că armata rusă a desfășurat armament greu la centrală, aflată sub controlul invadatorilor încă din martie.

„Nu avem armament greu pe teritoriul centralei nucleare sau în zonele adiacente. Sper că misiunea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică va fi convinsă de acest lucru”, a insistat Şoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării rus.

Şoigu susține că Ucraina „creează o ameninţare reală de catastrofă nucleară” şi foloseşte armament furnizat de Occident pentru a ataca centrala. El a susţinut că Ucraina a lansat 120 de obuze de artilerie şi 16 atacuri „kamikaze” cu dronă în ultimele şase săptămâni. „Aceasta nu este altceva decât terorism nuclear”, a adăugat Şoigu, care a acuzat, totodată, SUA şi Uniunea Europeană că „încurajează astfel de acţiuni nechibzuite”.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacarea centralei. Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, a declarat, vineri, agenţiei rusești RIA Novosti că doi inspectori de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vor rămâne la centrala Zaporojie cu titlu permanent. O misiune AIEA se află în prezent la centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Ucraina: Ocupanţii mint, tergiversează faptele şi dovezile care atestă că ei au bombardat centrala

Separat, Ucraina a denunţat, vineri, faptul că Rusia a manipulat vizita experţilor AIEA, motiv pentru care „va fi greu” ca agenţia ONU să poată elabora un raport imparţial cu privire la situaţia reală de la centrală, transmite EFE.

„Armata rusă minte, manipulează şi tergiversează realitatea la centrala nucleară Zaporojie, transmiţând misiunii AIEA doar acele informaţii care îi convin”, au transmis, pe Telegram, reprezentanții companiei de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom. Potrivit acesteia, prezenţa vehiculelor militare ruse în sala turbinelor „a fost prezentată experţilor AIEA drept echipament al forţelor de apărare chimică”.

„În plus, ruşii nu au permis misiunii să pătrundă în centrul de criză al centralei, unde în prezent există personal militar rus pe care reprezentanţii AIEA nu trebuiau să-l vadă, ascunzându-le prezenţa invadatorilor ruşi înarmaţi”.

Energoatom a mai afirmat că partea rusă „a blocat comunicaţiile mobile şi de internet în Energodar”, localitate pe teritoriul căreia se află centrala nucleară, „pentru a evita trimiterea de fotografii şi de înregistrări video de la centrala nucleară şi din oraş”. Mai mult, potrivit Energoatom, ruşii au permis doar personalului operativ al centralei să vină la muncă, limitând semnificativ prezenţa oamenilor pe ruta de deplasare a delegaţiei AIEA.

Compania ucraineană a insistat totodată că majoritatea „mass-media internaţionale” amplasate, joi, în faţa centralei Zaporojie erau „propagandişti ruşi” şi că jurnaliştilor ucraineni şi străini care încercau să ajungă la centrală dinspre teritoriile aflate sub control ucrainean le-a fost blocat accesul la punctul de control rus.

Energoatom consideră, totodată, că misiunea AIEA a fost ţinta unui „spectacol planificat”, pe traseul experţilor internaţionali către centrală făcându-şi apariţia locuitori din Energodar, şi acest oraş fiind sub ocupaţie rusă, ''care se plângeau de bombardamentele forţelor armate ale Ucrainei''.

„Ocupanţii mint, tergiversează faptele şi dovezile care atestă că ei au bombardat centrala, precum şi consecinţele pagubelor asupra infrastructurii centralei. Cum era de aşteptat, se dă vina pe forţele armate ucrainene. Este evident că în aceste condiţii va fi greu pentru AIEA să facă o evaluare imparţială a situaţiei de la centrala nucleară Zaporojie”.

Director general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat, joi, după ce a vizitat centrala nucleară, că „este evident că centrala şi integritatea sa fizică au fost încălcate în mai multe rânduri, din greşeală sau intenţionat”. „Nu avem elementele pentru a evalua acest aspect, însă este o realitate pe care trebuie să o recunoaştem şi este ceva ce nu poate continua să se repete”, motiv pentru care AIEA „încearcă să pună în funcţiune anumite mecanisme şi să stabilească o prezenţă permanentă” a unor experţi la centrală.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri