Soldați buriați din Siberia refuză să se mai întoarcă la război, în Ucraina. Soțiile i-au convins să vină acasă cu un apel video

Data actualizării: Data publicării:
Soldați buriați
Soldați buriați în Ucraina FOTO: Twitter

Aproximativ 150 de soldați dintr-o regiune siberiană refuză să se mai întoarcă la război, în Ucraina. Bărbații s-au întors acasă, în Republica Buriația, în weekend, după un apel video făcut de soțiile lor luna trecută, spune Alexandra Garmazhapova, care conduce Fundația anti-război Buriația Liberă, potrivit The Moscow Times.

„Ați făcut alegerea corectă: ați salvat viețile voastre și ale altora!”, a scris Garmazhapova luni într-o postare pe Facebook adresată militarilor care au refuzat să mai ia parte la război.

Activista a spus anterior că soldații buriați și-au reziliat contractele militare în iunie, când soțiile au filmat un apel video prin care cereau ca soții lor să se întoarcă acasă.

Garmazhapova a declarat pentru site-ul independent de știri Mediazona că, inițial, videoclipul a avut efectul invers.

„După ce soțiile au făcut apelul, autobuzul cu care bărbații se îndreptau spre casă a fost întors din drum”, a spus ea. „Au fost trimiși înapoi pe teritoriul ocupat din Ucraina și lăsați acolo pentru încă 10 zile.”

Soldații ar fi fost amenințați cu procese pentru refuzul de a mai lupta.

500 de soldați buriați au refuzat serviciul militar prin Fundația Buriația Liberă de când Rusia a început invazia în Ucraina, a estimat Garmazhapova.

Buriația, una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, are cel mai mare număr de victime în războiul din Ucraina confirmat oficial. Guvernul rus nu și-a actualizat numărul oficial de morți în Ucraina din martie, când a raportat 1.351 de victime.

Buriația este o regiune de la granița dintre Siberia și Mongolia. Buriații reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Siberia.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri