Soldați ruși acuzați că au violat o mamă ucraineană și i-au abuzat fetița de 4 ani. Crimele sexuale ca tactică de război (Reuters)

Data publicării:
Orașul Brovarî, distrus de bombele rusești
Orașul Brovarî, distrus de bombele rusești. Foto: Profimedia Images

Ucraina acuză doi soldați ruși de abuz sexual împotriva unei fetițe de 4 ani și viol în grup asupra mamei copilului, scenă petrecută sub privirile tatălui, la amenințarea armei, scrie Reuters, care a consultat un dosar al procurorilor ucraineni. Acestea nu sunt singurele crime sexuale pe care le-au comis soldații ruși din Brigada 15 Motorizată de Infanterie în martie 2022, primele zile ale războiului, în Brovari, o suburbie a Kievului, potrivit procurorilor ucraineni.

Soldații ruși au ajuns la Brovari în primele zile ale invaziei, folosind jaful și violențele sexuale ca tactică de a teroriza populația, afirmă procurorii ucraineni, după interviuri cu victimele rușilor.

Cele mai multe atrocități au avut loc pe 13 martie 2022, când soldații, „în stare de ebrietate, au intrat în curtea casei unde trăia tânăra familie”, se arată în documentele consultate de Reuters.

Tatăl a fost bătut și forțat să stea în genunchi, în timp ce soția sa era violată în grup. Apoi unul dintre soldați a spus că „o va face femeie” pe fetița lor de 4 ani, înainte de a o abuza, mai spun documentele.

Familia a supraviețuit, iar procurorii anchetează și alte atrocități care au avut loc în acea zonă în aceeași perioadă, inclusiv omoruri.

Cei doi soldați acuzați de anchetatorii ucraineni au 32 de ani, respectiv 28 de ani, și erau lunetiști în unitatea lor. Primul a murit, în timp ce al doilea, pe nume Evgheni Cernoknijni, s-a întors în Rusia, arată procurorii.

Abuzuri sexuale în serie

Reuters a încercat să ia legătura cu el și a sunat la un număr de telefon găsit într-o bază de date, la care a răspuns cineva care s-a prezentat ca fiind fratele lui Cernoknijni.

„A murit. Nu puteți lua legătură cu el. Asta e tot ce pot să spun”, a declarat cel care a răspuns la telefon.

Cei doi soldați ruși se numără printre șase suspecți acuzați de atrocități la Brovari, într-una dintre cele mai extinse anchete de la începutul războiului privind abuzurile sexuale.

După atacul asupra tinerei familii, cei doi ruși au intrat în casa de alături, unde locuia o altă familie. Procurorii ucraineni arată că și acolo rușii i-au bătut pe cei din casă și au violat o femeie de 41 de ani, însărcinată, și o adolescentă de 17 ani.

În altă casă, unde locuiau mai multe familii, soldații i-au dis pe toți în bucătărie și au violat o fată de 15 ani și pe mama ei.

Toate victimele au supraviețuit, primind asistență medicală și psihologică, spun anchetatorii, care investighează posibila implicare a comandanților ruși, în fața numărului tot mai mare de acuzații de abuzuri sexuale comise de soldații ruși.

Peste 71.000 de crime de război investigate

Parchetul General din Ucraina a precizat că anchetează peste 71.000 de plângeri de crime de război primite de la începutul invaziei.

Procurorii sunt conștienți că probabilitatea de a-i găsi și pedepsi pe suspecți este mică, iar procesele se vor desfășura în absență, dar se fac eforturi internaționale pentru pedepsirea crimelor de război, inclusiv de către Curtea Penală Internațională de la Haga.

Până acum, procurorii ucraineni au condamnat 26 de ruși pentru crime de război - unii prizonieri, alții în lipsă -, dintre care un caz de viol.

Rusia a negat constant acuzațiile împotriva soldaților săi.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri