Soldați ucraineni decapitați de ruși. ONU se declară „oripilată”, UE cere ca autorii crimelor de război să fie trași la răspundere

Data actualizării: Data publicării:
mercenari wagner
Luptători Wagner. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Misiunea ONU pentru drepturile omului în Ucraina s-a declarat „oripilată” miercuri de înregistrarea video apărută pe rețelele sociale care pare să arate un soldat rus în timp ce decapitează cu cuţitul un prizonier ucrainean.

Misiunea evocă de asemenea o a doua înregistrare video, care arată „corpurile mutilate, aparent ale unor prizonieri de război ucraineni”, şi cere, potrivit AFP, ca „aceste incidente să facă obiectul unei anchete reale şi ca autorii să fie traşi la răspundere”, transmite Agerpres.

La rândul său, Uniunea Europeană „va cere socoteală tuturor autorilor şi complicilor la crime de război” în Ucraina, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, într-o primă reacţie după difuzarea înregistrării video respective.

UE „nu are informaţii despre veridicitatea acestei înregistrări video”, dar, „dacă ea se confirmă, este vorba de o nouă reamintire brutală a naturii inumane a agresiunii ruse”, a afirmat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o conferinţă de presă zilnică la Bruxelles.

Kremlinul a declarat miercuri că înregistrarea video difuzată pe reţele de social media în care se presupune că soldaţi ruşi îl decapitează pe un militar ucrainean trebuie „verificată”, transmite EFE.

„Pentru început trebuie verificată veridicitatea imaginilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul său de presă zilnic.

Peskov a recunoscut că imaginile sunt „teribile”, dar a insistat asupra necesităţii confirmării autenticităţii înregistrării.

„Aceasta ar putea constitui un motiv pentru a investiga dacă asta a avut loc în realitate şi dacă da, cine a făcut-o şi unde”, a adăugat el.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri deschiderea unei anchete pentru identificarea autorilor decapitării cu un cuţit, de către un presupus soldat rus, a unui prizonier ucrainean încă în viaţă într-o înregistrare video aparent filmată vara trecută.

„Ieri (marţi) a apărut o înregistrare video pe o reţea a ocupanţilor ruşi care demonstrează natura lor bestială, în care un prizonier ucrainean este torturat cu brutalitate şi i se taie capul”, a declarat serviciul secret ucrainean într-o notă oficială postată pe canalul său Telegram.

Înregistrarea video cu decapitarea a circulat pe reţelele de social media ruseşti şi a fost descoperită de televiziunea americană CNN, împreună cu o înregistrare similară, mai recentă, în care apar corpurile a doi soldaţi ucraineni decapitaţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că execuţia soldatului nu este „o coincidenţă sau un episod separat”.

„Au mai făcut-o în trecut şi au făcut-o şi la Bucea şi de mii de alte ori. Toată lumea trebuie să reacţioneze (la asta). Toţi liderii. Şi să nu vă aşteptaţi ca asta să fie dat uitării odată cu trecerea timpului”, a afirmat preşedintele ucrainean, citat de agenţia de presă Unian.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri