Foto Soldaţii ruşi, filmaţi în timp ce împuşcă doi civili ucraineni neînarmaţi. Filmul unei crime de război la marginea Kievului (CNN)

Data actualizării: Data publicării:
rusii ataca o firma din kiev
Soldații ruși au împușcat doi civili neînarmați, într-o reprezentanță auto de la marginea capitalei ucrainene Kiev. FOTO: CNN

Soldații ruși au împușcat doi civili neînarmați, într-o reprezentanță auto de la marginea capitalei ucrainene Kiev. CNN a obţinut, de pe camerele de supraveghere, o înregistrare video a momentului care în prezent este investigat drept crimă de război de către procurorii ucraineni. Una dinte victime este proprietarul reprezentanţei de vehicule care a fost jefuită, iar cealaltă un bărbat în vârstă de 68 de ani care lucra ca paznic.

Imaginile au surprins atacul căruia i-au căzut victime cei doi bărbați în 16 martie.

Familia proprietarului firmei nu a vrut ca identitatea lui să fie făcută publică. Celălalt bărbat omorât este Leonid Oleksiovici Pliats. Fiica lui, Iulia, nu poate urmări videoclipul cu ziua în care a murit tatăl ei, dar îl păstrează pentru a-l arăta într-o zi copiilor ei, ca ei să nu uite cât de cruzi și brutali au fost invadatorii.

„Sunt călăi”, a spus ea pentru CNN. „Este îngrozitor pentru că tatăl meu era civil, avea 68 de ani, un om pașnic, neînarmat”.

civili-ucisi-rusi-CNN.jpg2
Leonid Oleksiovici Pliats a fost împușcat de ruși în 16 martie. FOTO: CNN

Videoclipul, verificat de CNN, este o compilație a imaginilor surprinse de mai multe camere de supraveghere din jurul reprezentanței auto. Deși nu au sunet, imaginile sunt clare și arată că cei doi bărbați neînarmați au fost uciși cu sânge rece.

Totul a început când cinci soldați ruși au vrut să intre în incintă, trăgând în lacăte și spărgând geamul. În timp ce proprietarul se apropie cu mâinile ridicate, ei l-au oprit, l-au percheziționat să nu aibă arme. Pliats a venit și el acolo, și a fost la rândul lui percheziționat. Când cei doi s-au întors cu spatele, soldații au tras asupra lor. Amândoi civilii au căzut la pământ.

CNN a cerut un punct de vedere de la ministerul rus al apărării, dar nu a primit un răspuns.

Un procuror din Ucraina care a văzut imaginile a spus că incidentul este investigat drept crimă de război.

În timp ce cei cinci soldați ruși au început să caute prin sertare și birouri, bătrânul a încercat să se salveze. Videoclipul îl arată pe Pliats care încearcă să se ridice în picioare, își leagă ceea ce pare a fi un garou în jurul coapsei și încearcă să ajungă la un telefon să ceară ajutor.

civili-ucisi-rusi-CNN.jpg1
Soldații ruși au împușcat doi civili neînarmați, într-o reprezentanță auto de la marginea capitalei ucrainene Kiev. FOTO: CNN

În zonă au ajuns mai mulți voluntari ucraineni, dar nu l-au mai putut salva pe bătrân. Comandantul voluntarilor a spus că Pliats și proprietarul reprezentanței auto au fost avertizați că rușii se apropie, dar ei au ales să rămână. Fiica lui Pliats a declarat că el voia să își facă datoria și a plecat la muncă.

„Este cu siguranță o crimă de război”, a spus el. „Dacă există vreo posibilitate de a-i prinde, cred că trebuie să primească pedeapsa cu moartea”, a spus voluntarul ucrainean.

Fiica lui Pliats a cerut ca rămășițele lui să fie incinerate, deoarece în acele zile a fost imposibilă înmormântarea după ritualul complet. Încă nu a ridicat cenușa de la morgă, dar speră să poată face asta într-o zi, pentru a o depune în mormântul mamei sale. Tot ce poate face acum este să-și amintească de tatăl ei ca fiind „foarte vesel” și corect.

„Trebuie să fie judecați”, a spus ea despre ucigașii lui. „Sper într-o instanță internațională. Sper că nu numai Ucraina, ci întreaga lume va afla despre crimele lor”, a spus femeia.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri