Soluția de „natură planetară” prin care Putin vrea să pună capăt stării de război cu Japonia

Data actualizării: Data publicării:
ob_a0eea4_map

Președintele rus Vlaimir Putin a discutat, joi, despre planul de a construi un pod „planetar” care să lege Rusia de Japonia. Un asemenea proiect de infrastructură, a explicat liderul de la Kremlin, ar putea soluționa tensiunile în lanț legate de salba de insule disputate din Oceanul Pacific, relatează agenția TASS.

„Inteționăm să contruim un pod care să conecteze Sahalin de Hokkaido. Este un proiect de natură planetară și poate duce la schimbări semnificative asupra infrastructurii și tehnologiei”, a declarat Putin la Forum Economic Estic (FEE), organizat la Vladivostok.

Insula Sahalin, cea mai mare insulă a Rusiei , este situată în nordul Oceanului Pacific, fiind despărțită de Asia prin strâmtoarea Tătară și Insula Hokkaido.

Relațiile diplomatice dintre cele două țări sunt puse constant la încercare de lunga dispută legată de patru insule din Arhipelagul Kurilelor, ocupate la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial de către URSS și revendicatge de Japonia.

Insulele se află sub administrație rusă și sunt cunoscute sub numele de Kurilele de Sud, în timp ce autoritățile de la Tokyo se referă la ele sub denumirea de Teritoriile de Nord.

Practic, Rusia și Japonia se află și în prezent în stare de război pe seama acestor insule, deoarece nici până azi nu au semnat un tratat de pace.

Premierul japonez Shinzo Abe, prezent și el la FEE, a spus că cele două țări „au datoria de a trage o linie în această situație anormală, din moment ce nu există un acord de pace”.

Podul Sahalin-Hokkaido ar urma să străbată o distanță de circa 42 de kilometri. În ceea ce privește un termen de start al proiectului, vicepremierul rus Igor Shuvalov a precizat doar că ar putea fi construit într-un „viitor previzibil”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri