Video Soluția găsită de parizieni pentru a veni în ajutorul miilor de refugiați care nu au unde dormi

Data actualizării: Data publicării:
coturi in fata primariei paris
Membrii unui ONG instalează corturi în fața Primăriei din Paris, ca să atragă atenția asupra problemei refugiaților Foto: captură video Digi24

Sute de mii de refugiați, inclusiv afgani, au ajuns în Europa în ultimii ani. Majoritatea nu au unde locui și asta se întâmplă inclusiv într-o capitală mare precum Paris. În lipsa cazării, familii întregi dorm pe stradă. Este o imagine sfâșietoare pentru unii francezi, care au hotărât să găsească o soluție. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Primăria Parisului, într-o seară de vară. Oamenii adunați aici nu știu unde își vor petrece noaptea. Sunt refugiați alungaţi de războaie din țările lor natale. Acum, ei caută adăpost în Franța. Océane Marache vrea să ajute.

„Nu e ușor. Lucrez zilnic în acest domeniu și văd oameni care nu au unde să stea, care sunt blocați într-o astfel de situație din cauza problemelor administrative. Iar noaptea mă duc acasă, unde e cald și am suficientă mâncare. Nu e ușor, dar asta mă face să îmi doresc să fac ceva, să schimb lucrurile și mai mult”, explică Océane Marache.

Océane face parte din „Utopia 56”, o asociație care își propune să asigure refugiaților și migranților un loc de cazare pe timpul nopții.

„Discutăm cu ei, vedem cum se descurcă și în ce stadiu sunt cu întocmirea actelor necesare. Apoi le cerem să aștepte, să vedem dacă le găsim o cazare peste noapte”, explică Océane Marache.

Este o soluție pentru familii, pentru bolnavi și vârstnici care au dormit în condiții grele în ultimele luni. Organizațiile umanitare spun că peste 2.000 de persoane sunt în această situație doar în regiunea Parisului. Este o lipsă acută de adăposturi de urgență, iar refugiații nu-și permit cazări private.

De doi ani dorm în stradă

Este și cazul unor oameni din Coasta de Fildeș, care preferă să rămână anonimi. Océane a găsit o familie care îi va găzdui peste noapte. Africanii sunt aici de doi ani și în majoritatea timpului au stat pe străzi.

Colega lui Océane îi însoțește la apartamentul gazdelor parizie,ne - un cuplu de profesori. Sunt oameni care ajută oameni.

Tinerii africani simt că guvernul francez i-a dezamăgit.

„Am sunat la serviciile de urgență socială, dar nu ne-au găsit cazare imediat, așa că am petrecut o lună în aer liber. Apoi, în a doua lună, ne-au trimis o adresă în Sarcelles, în suburbii. Am stat acolo trei nopți după care ne-am trezit din nou în stradă”, povestește femeia din Coasta de Fildeș.

Cazare pentru o noapte

Catherine și soțul său, Elie, acceptă să cazeze oameni doar pentru o noapte. Cu toate acestea, e un gest umanitar.

„Ne-am gândit că nu este mare lucru, că putem face asta fără să schimbăm prea mult modul în care trăim. Așa că am vrut să încercăm”, spune Catherine Deneux, profesoară.

În prealabil, voluntarii de la „Utopia 56” le-au spus celor doi soți la ce să se aștepte și le-au dat sfaturi despre cum să interacționeze.

„Această asociație pare să fie ghidată de un spirit de unitate și dreptate socială. În același timp, membrii ei sunt foarte practici și pun suflet în ceea ce fac. Ne spun tot ceea ce trebuie despre oamenii pe care îi găzduim, ne dau exemple foarte concrete despre ce să facem. Este destul de ușor; trebuie doar să fii tu însuți”, spune Catherine Deneux.

Un loc drăguț, sigur, cu mâncare normală pentru părinți și copii. Și oameni care îi tratează cu respect.

„Mă face fericită, nu le pot mulțumi suficient acestor oameni”, spune refugiata din Coasta de Fildeș.

Corturi în fața Primăriei

Tot mai mulți parizieni răspund apelului organizației Utopia 56 și deschid ușile celor care au nevoie de ajutor. Dar nu este suficient. De aceea, membrii grupului instalează corturi chiar în fața Primăriei, ca să atragă atenția asupra problemei.

Cu toate acestea, oficialii guvernamentali susțin că situația nu e atât de gravă precum o văd activiştii.

„Nu lăsăm pe nimeni să doarmă pe stradă. Avem mai mulți angajați care dau o mână de ajutor. Și, spre deosebire de alte țări, oamenii sunt găzduiți gratuit. Este adevărat că situația nu este perfectă, așa e. Dar dacă spuneți că este deosebit de dăunătoare din punct de vedere umanitar, că statul nu are grijă de oameni, acest lucru e fals”, susține Didier Leschi, reprezentant al Oficiului pentru Imigrări.

Dimineață, familia din Coasta de Fildeș spune că a dormit mai bine la Catherine și Elie decât în ultimii ani. A fost, totuși, doar pentru o noapte.

„Ne vom întoarce la Primărie la ora 18:00”, spune femeia din Coasta de Fildeș.

Océane și colegii ei vor fi și ei acolo, la fel ca în ultimele luni, ca să-i ajute pe oamenii care au nevoie de adăpost.

„Încerc să-mi fac datoria. Poate că nu pot schimba sistemul, dar pot face, totuși, ceva. Și sunt înconjurată de oameni minunați. Suntem mulți și așa schimbi lucrurile: împreună, nu acasă, de unul singur”,  afirmă Océane Marache.

Océane și colegii ei speră că viziunea lor va fi împărtășită de tot mai mulți oameni - în Paris și nu numai.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri