Sondaje: Rishi Sunak este favorit să devină noul prim-ministru al Marii Britanii

Data publicării:
Rishi Sunak gesticulează
Premierul britanic Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Cursa pentru funcția de șef al Partidului Conservator și pentru cea de prim-ministru al Marii Britanii începe să devină tot mai acerbă, în condițiile în care un număr mare de conservatori, foști membri ai guvernului mulți dintre ei, și-au anunțat candidaturile, după plecarea lui Boris Johnson. Favoritul pare să fie Rishi Sunak, fostul ministru de finanțe, el fiind preferat de o majoritate a membrilor partidului, scrie Euronews.

Fostul ministru de finanțe a obținut sprijinul unui număr mare de parlamentari britanici imediat după anunțul candidaturii. Sunak este candidatul preferat și de membrii obișnuiți ai partidului conservator, un sfert dintre aceștia susținându-l, conform celui mai recent sondaj.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pe locul doi este Liz Truss, actuala șefă a diplomației britanice, pe care o susțin 21% dintre membrii de partid. Truss nu și-a anunțat, însă, candidatura, până acum.

Sunak și-a anunțat candidatura vineri, într-un clip video în care a promis că se va confrunta cu problemele economice cu ale țării dând dovadă de „onestitate, seriozitate și determinare”.

El a devenit ministru de finanțe în februarie 2020, înlocuindu-l pe Sajid Javid, care demisionase cu doar două luni înainte de victoria conservatorilor în alegerile din decembrie 2019. Sunak a fost lăudat pentru pachetul de recuperare economică post-Covid și pentru faptul că măsurile sale în domeniul pieței muncii au evitat șomajul în masă.

Sunak este, însă, criticat dur pentru un scandal de corupție în care este implicată soția sa și pentru încălcări ale restricțiilor anti-Covid. De asemenea, bugetul promovat de el în 2021 a dus la creșterea nivelului taxelor la cel mai mare nivel din 1950, deși promisese scăderea taxelor.

Sunak este, de asemenea, un votant și susținător al Brexit-ului.

Citiți și: „Boris Goneson”. Internetul a fost inundat de meme cu premierul britanic după anunțul că-și dă demisia

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri