Sora lui Kim Jong-un se implică din nou în relațiile Nord-Sud: „Suntem dispuși să revenim la negocieri, dar cu condiții”

Data actualizării: Data publicării:
Kim Yo-Jong
Kim Yo-Jong, sora dictatorului nord-coreean, Kim Jong-un, se bucură de o influență mare în cercurile puterii de la Phenian. Foto: Profimedia Images

Influenta soră a dictatorului nord-coreean spune că țara sa este dispusă să revină la masa negocierilor pentru încheierea oficială a Războiului din Coreea (1950-1953), conflict care a încetat doar printr-un armistițiu, fără tratat de pace, dar doar dacă Coreea de Sud își oprește „politicile ostile”, relatează BBC.

Kim Yo-Jong a răspuns unui nou apel al Coreei de Sud pentru a reveni la tratativele de încheiere oficială a Războiului Coreean. Conflictul, care a început în 1950 după ce Nordul a invadat Sudul într-o încercare a unifica forța Coreea, s-a încheiat după trei ani de lupte, cu un armistițiu și cu delimitarea actuală a granițelor dintre cele două Corei.

Nu a fost niciodată încheiat un tratat de pace, ceea ce face ca din punct de vedere legal, cele două țări din peninsula Coreeană să se afle în continuare în stare de război cu un armistițiu activ.

Săptămâna trecută, președintele sud-coreean, a cerut din nou revenirea la tratative pentru încheierea războiului și pentru confirmarea păcii în peninsula coreeană.

Ideea a fost, inițial, respinsă de un oficial nord-coreean. Suprinzător, însă, sora dictatorului a răspuns invitației printr-o declarație la televiziunea publică. Ea a numit apelul unul „admirabil” dar a spus că Nordul este dispus să discute propunerea doar dacă Sudul „își oprește politicile ostile”.

„Vrem să nu mai aibă o atitudine perfidă, prejudecăți, obiceiuri proaste și o poziție ostilă la adresa noastră, să nu mai ne condamne pentru acțiunile noastre de auto-apărare în timp ce și le justifică pe ale lor”, a spus Kim Yo-Jong.

„Doar când aceste precondiții se vor fi atins va fi posibil să ne așezăm la masă față în față și să declarăm terminarea războiului”, a mai adăugat sora dictatorului nord-coreean.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri