Soția traficantului El Chapo, Emma Coronel Aispuro, condamnată în SUA. A recunoscut implicarea în cartelul Sinaloa

Data actualizării: Data publicării:
emma coronel aispuro cu ochelari de soare zambind
Emma Coronel Aispuro, soția lui Joaquin Guzman, zis El Chapo, unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de droguri, a fost arestată la 22 februarie 2021 pe aerportul Dulles din Washington Foto: Profimedia

Soţia traficantului de droguri Joaquin „El Chapo” Guzmán, Emma Coronel Aispuro, a fost condamnată marţi de un judecător federal american la trei ani de închisoare după ce a recunoscut că a fost implicată în traficul de droguri al puternicului cartel Sinaloa.

Procurorii au cerut o pedeapsă de patru ani. Magistratul Rudolph Contreras a susţinut că femeia, cetăţean american de origine mexicană, în vârstă de 32 de ani, era foarte tânără când s-a căsătorit cu El Chapo şi că a pledat vinovată şi a cooperat cu autorităţile după arestarea ei, în februarie, relatează Agerpres.

Emma Coronel Aispuro, fotografiată în noiembrie 2020, în Mexic Foto; Profimedia
Emma Coronel Aispuro, fotografiată în noiembrie 2020, în Mexic Foto; Profimedia

Emma Coronel a pledat vinovată în iunie pentru trei capete de acuzare: participare la trafic de droguri, spălare de bani şi tranzacţii cu un traficant străin.

Pe lângă 48 de luni de detenţie, echipa de procurori care se ocupă de dosar solicitase pe 18 noiembrie ca femeia să fie condamnată la cinci ani de eliberare condiţionată şi plata a 1,5 milioane de dolari.

Fostă regină a frumuseţii, Emma Coronel, s-a declarat vinovată de infracţiunile de conspiraţie pentru trafic de cocaină, heroină, marihuana şi metanfetamină în SUA şi spălare de bani, pe lângă alte delicte legate de operaţiuni financiare prin intermediul proprietăţilor comerciale şi rezidenţiale ale lui El Chapo în urma căsătoriei sale cu celebrul şef al cartelului mexican.

Joaquin Guzman era considerat cel mai mare traficant de droguri din lume, până la arestarea sa în 2016 şi extrădarea lui în SUA, în 2017. Condamnat în iulie 2019 la închisoare pe viaţă, el îşi execută sentinţa într-un centru de detenţie de maximă securitate din Colorado.

Cine este Emma Coronel Aispuro

Procesul lui El Chapo din Statele Unite a fost o ocazie pentru Coronel Aispuro de a ieși în luminile rampei. A devenit un personaj central, dar misterios, cultivându-și o imagine de divă. Poveștile despre căsătoria dintre cei doi au căpătat proporții mitice, mai ales că tânăra soție venea zilnic la audieri și-i trimitea sărutări de la distanță inculpatului, în ciuda faptului că erau dezvăluite detalii înfiorătoare despre activitățile lui.

Elegantă, înaltă, brunetă, cu părul lung, de origine mexicană, dar născută la San Francisco, Emma Coronel Aispuro a declarat pentru New York Times că nu l-a cunoscut pe soțul său ca persoana îngrozitoare pe care martorii au încercat să o descrie. „Îl admir mai degrabă. Pentru mine e omul cu care m-am întâlnit și cu care m-am căsătorit”, a mărturisit ea.

Coronel Aispuro și soțul care îi putea fi tată, fiind cu 32 de ani mai în vârstă decât ea, au împreună două fiice, gemene.

Cum l-a cunoscut pe El Chapo. Povestea ei de dragoste

Coronel Aispuro i-a fost prezentată lui El Chapo când traficanul avea 49 de ani, iar ea numai 17. Tatăl ei, Ines Coronel Barreras, un locotentent al lui El Chapo în cartelul Sinaloa, este cel care le-a făcut cunoștință înainte de a merge el însuși la închisoare pentru trafic de droguri și de arme.

Legenda spune că în 2007, tânăra, pe atunci încă o adolescentă, participa la un concurs de frumusețe cu ocazia târgului anual al cafelei și guavelor din statul mexican Durango. Fiecare candidată trebuia să organizeze propriul festin. În ziua în care i-a venit rândul Emmei Coronel Aispuro, Joaquin Guzman Loera ar fi venit în oraș, însoțit de 100 de oameni înarmați, pentru a anunța că vrea să se însoare. Se spune că i-ar fi corupt pe membrii juriului, pentru a-i alege favorita, pentru că tradiția cere ca șefii clanurilor mafiote să se însoare cu regine ale frumuseții. Însă această parte a poveștii este contestată de frumoasa Emma.

Tânăra l-ar fi întâlnit de fapt pe El Chapo cu un an înainte. Tatăl ei, unul dintre cei mai importanți colaboratori ai lui Guzman, i-l prezentase la o petrecere organizată la o fermă din Canelas, în statul Durango. Traficantul, șef al uneia dintre cele mai violente organizații criminale din lume, care se ocupa de mare parte din traficul cu marijuana, heroină și metamfetamine produse în Mexic, a invitat-o pe ringul de dans.

„Mi-a zâmbit seducător”, a povestit ea în numeroasele interviuri pe care le-a acordat presei din Statele Unite după arestarea soțului său. La acea vreme, El Chapo era deja căutat și evadase dintr-o altă închisoare de înaltă securitate, Puente Grande din Jalisco. Era permanent pe fugă. 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri