Spania: Cei care au declarat independenţa Cataloniei vor fi acuzați de rebeliune

Data publicării:
Pivotal Day For Catalan Independence As Crisis Comes To A Head
Foto: Guliver/GettyImages

Cabinetul Rajoy va pune în aplicare „imediat” măsurile aprobate de Senat şi va contesta declaraţia de independenţă catalană la Curte. Procuratura Generală spaniolă îi va acuza de „rebeliune” pe cei care se fac vinovaţi de declararea independenţei Cataloniei, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Pivotal Day For Catalan Independence As Crisis Comes To A Head
Foto: Guliver/GettyImages

Procuratura încearcă să stabilească dacă aceste acuzaţii se vor limita doar la Cabinetul catalan, în frunte cu preşedintele Carles Puigdemont şi vicepreşedintele Oriol Junqueras, sau dacă îi va viza şi pe membrii conducerii Parlamentului catalan şi deputaţi, a precizat purtătorul de cuvânt.

El mai anunţat, sub protecţia anonimatului, conform reglementărilor interne, că acuzaţii în acest sens ar putea să fie formulate luni.

În virtutea dreptului penal spaniol, rebeliunea se pedepseşte cu până la 25 de ani de închisoare. Pedepsele sunt mai scurte în cazul în care actul de rebeliune respetiv nu conduce la violenţe.

Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că membrii Cabinetului premierului Mariano Rajoy vor pune în aplicare „imediat” în cadrul unei şedinţe de urgenţă - măsurile aprobate de Senat în vederea plasării Cataloniei sub tutelă.

Un purtător de cuvânt al Guvernului central a anunţat, sub protecţia anonimatului, că acest Cabinet va face apel, la Curtea Constituţională, împotriva declaraţiei de independenţă adoptate anterior de Parlamentul catalan.

Spania se confruntă cu cea mai mare ameninţare la adresa unităţii sale, după ce deputaţii catalani au proclamat independenţa regiunii.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri