Spania propune navei Open Arms să debarce imigranții în cel mai apropiat port spaniol

Data publicării:
open arms

Spania a oferit duminică navei pentru imigranți Open Arms posibilitatea de a debarca persoanele aflate la bord în cel mai apropiat port spaniol, după ce reprezentanții ambarcațiunii au respins oferta privind portul Algciras, relatează Reuters.

ONG-ul Proactiva Open Arms a refuzat duminică, invocând "urgenţa umanitară", oferta Spaniei de a primit nava sa care transportă 107 migranţi salvaţi pe Mediterana, apreciind drept "absolut irealizabilă" debarcarea migranţilor în portul propus, informează AFP.

În cursul zilei de duminică, guvernul spaniol propusese navei Open Arms (care se află acum în faţa insulei Lampedusa) portul Algesiras din sudul extrem al Spaniei, ca urmare a "situaţiei de urgenţă" de la bord şi în faţa "deciziei de neconceput a autorităţilor italiene de a-şi închide toate porturile".

Dar este "absolut irealizabil" pentru nava care transportă 105 adulţi şi 2 copii în condiţii "nesustenabile" să mergem până la Algesiras în faţa "urgenţei umanitare" prezente, după 17 zile pe mare, a declarat purtătoarea de cuvânt a Proactiva Open Arms, Laura Lanuza.

Confruntat cu acest refuz, executivul spaniol a venit duminică seara cu o altă propunere: o debarcare în "portul spaniol cel mai apropiat pe ruta sa spre apele teritoriale" ale Spaniei, care ar putea fi insulele Baleare, au declarat pentru AFP surse apropiate de guvernul de la Madrid. Aceleaşi surse au mai comunicat că nu s-a primit încă un răspuns din partea ONG-ului.

Oricare va fi portul de debarcare, nava va trebui să mai navigheze câteva zile

Varianta cu debarcarea în portul Algesiras a fost respinsă pentru că necesita 5 zile pentru a se parcurge distanţa de aproape 1.000 de mile marine.

Între-timp, Proactiva Open Arms a transmis autorităţilor maritime din insula Lampedusa o nouă "solicitare urgentă" pentru a-i putea debarca pe migranţi, afirmând că starea fizică şi psihică a acestora este critică.

Ministerul spaniol al afacerilor externe a lansat, de asemenea, un apel autorităţilor italiene pentru ca acestea să autorizeze debarcarea migranţilor: "Guvenul italian poate fi sigur că, după debarcarea migranţilor, aceştia vor fi repartizaţi imediat în ţările care s-au oferit să îi găzduiască: Franţa, Germania, Luxemburg, Portugalia, România şi Spania".

În plus, guvernul spaniol a declarat că studiază posibilitatea de a introduce o cale de atac în faţa UE sau a instituţiilor ce garantează respectarea drepturilor omului şi a dreptului internaţional al mării pentru a contesta decizia Italiei.

sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri