Sportiva din Belarus va ajunge în Polonia, miercuri. Regimul Lukașenko i-a cerut mamei să o convingă să se întoarcă

Data publicării:
Polițist care vorbește la telefon și o femeie cu mască de protecție în spate
Krystsina Tsimanouskaya va ajunge, miercuri, în Polonia. Foto: Captură Twitter/@HannaLiubakova

Krystsina Tsimanouskaya, atleta din Belarus, care a refuzat să se întoarcă în țară la ordinele regimului Lukașenko va ajunge în Polonia miercuri, cu un zbor direct de la Tokyo, relatează Reuters. Conform unui alt opozant din Belarus aflat la Varșovia, oficialii de la Minsk i-au cerut mamei sportivei să o convingă să se întoarcă.

Atleta a primit o viză umanitară din partea guvernului polonez după ce a refuzat să se întoarcă în Belarus forțată de autoritățile de la Minsk. După incident, ea a spus că își dorește să obțină drept de azil politic în Europa.

„Va merge de la Tokyo la Varșovia în 4 august, cu o cursă fără escală”, a spus Aleksandr Opeykin, președintele Fundației pentru Solidaritate în Sportul Bielorus, o fundație care îi ajută pe sportivii marginalizați pe motive politice.

„Ea a acceptat oferta făcută de ministerul polonez de externe pentru a primi ajutor. Astăzi și-a primit viza pentru Polonia, iar noi, de la fundație, am ajutat-o să își cumpere biletul de avion”, a adăugat Opeykin.

O sursă de la această fundație spune, conform Reuters, că Tsimanouskaya plănuiește să ceară azil politic în Germania sau Austria.

Uniunea Europeană a salutat decizia Poloniei de a acorda viza umanitară sportivei și a precizat că încercarea de a o aduce cu forța înapoi în Belarus pe Tsimanouskaya este o nouă dovadă a represiunii brutale a regimului Lukașenko.

Soțul atletei, Arseni Zhdanevici, i se va alătura în Polonia, a confirmat un opozant bielorus, Pavel Latușco, aflat și el la Varșovia. El a spus și că oficialii bieloruși i-au spus mamei sportivei că fiica ei este o „spioană pentru guvernele occidentale”. Conform acestuia, autoritățile de la Minsk i-au cerut mamei sportivei să o convingă pe aceasta să se întoarcă în Belarus.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri