Stare de urgență în Myanmar. SUA amenință că vor reacționa dacă liderii politici arestați nu vor fi eliberați

Data actualizării: Data publicării:
Myanmar, un politist si un pasager intr-un autobuz din capitala
Armata din Myanmar a declarat luni stare de urgenţă pe o perioadă de un an. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au cerut eliberarea de către armata din Myanmar a mai multor lideri politici arestaţi, inclusiv a şefei de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, şi au ameninţat că vor reacţiona în cazul unui răspuns negativ. Armata din Myanmar a declarat luni stare de urgenţă pe o perioadă de un an. 

"Statele Unite se opun oricărei încercări de modificare a rezultatelor alegerilor recente sau de obstrucţionare a unei tranziţii democratice în Myanmar şi vor acţiona împotriva celor responsabili în cazul în care aceste măsuri (arestările) nu sunt abandonate", a anunţat, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

"Îi îndemnăm pe militari să adere la standardele democratice şi la respectarea statului de drept şi să elibereze persoanele arestate astăzi", a adăugat ea.

Și Australia a cerut imediat eliberarea liderilor politici arestați. "Facem apel la armată să respecte statul de drept, să rezolve disputele prin mecanisme legale şi să elibereze imediat toţi liderii (politici) din societatea civilă şi pe celelalte persoane reţinute ilegal", a declarat ministrul de externe Marise Payne.

Armata din Myanmar a declarat luni stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi a numit un general drept preşedinte interimar după arestarea lui Aung San Suu Kyi, a preşedintelui Win Myint, a altor oficiali din Liga Naţională pentru Democraţie (LND), dar şi din alte partide mai mici, într-un raid militar organizat înaintea zorilor.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri