Statele care au cetățenii în taberele de refugiați din nord-estul Siriei, somate să îi repatrieze

Data publicării:
copii aleargă și se joacă într-o tabără de refugiați
Copii care se joacă într-o tabără de refugiați din satul Atmeh, lângă granița sirio-turcă. Sursă foto: Getty Images

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei a făcut apel vineri la ţările membre ale acestei organizaţii să îşi repatrieze cetăţenii închişiîn taberele din nord-estul Siriei în condiţii care încalcă dreptul umanitar european, relatează AFP.

Cetăţenii statelor semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului închişi în aceste tabere sunt supuşi jurisdicţiei acestor ţări, afirmă Dunja Mijatovic în observaţiile sale transmise Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Aceasta urmează să examineze în septembrie cazurile tinerelor femei plecate să se alăture organizaţiei jihadiste Stat Islamic, şi acum închise împreună cu copiii lor în Siria. Decizia va fi luată câteva luni mai târziu, transmite Agerpres.

Situaţia sanitară şi de securitate predominantă în aceste tabere pune în pericol viaţa şi sănătatea fizică şi psihică a celor închişi acolo, în special a copiilor, şi ar fi incompatibilă cu interzicerea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante enunţată în Articolul 3 al Convenţieii, explică Dunja Mijatovic.

Potrivit comisarului, singura manieră, pentru statele membre, de a-şi îndeplini obligaţia de a lua măsuri de natură să împiedice ca persoanele plasate sub jurisdicţia lor să fie supuse unor tratamente" inumane sau degradante constă în repatrierea cetăţenilor lor".

 Refuzul anumitor state membre de a face acest lucru este de natură să împiedice exercitarea efectivă a dreptului la respectarea vieţii private şi de familie al acestor persoane", adaugă Dunja Mijatovic.

 Retragerea tuturor copiilor străini din tabere este o prioritate absolută şi obligatorie", mai afirmă ea, insistând asupra faptului că  mamele lor trebuie repatriate împreună cu ei".

Aproximativ 200 de copii şi 80 de femei franceze sunt închişi în tabere din nord-estul ţării controlate de kurzi, de la căderea califatului grupării Stat Islamic în Siria, în martie 2019.

Până în prezent, guvernul de la Paris a menţinut o politică de repatriere de la caz la caz pentru aceşti copii, doar 35 dintre aceștia, majoritatea orfani, fiind repatriaţi până acum. De asemenea, Parisul consideră că adulţii ar trebui judecaţi la faţa locului.

Recent, Germania, Finlanda şi Olanda au început repatrierile. Danemarca şi Belgia au anunţat la rândul lor că pregătesc întoarcere copiilor lor. 

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri