Statele membre G7 vor un front comun împotriva Chinei: „Susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli”

Data publicării:
g7 ministri de externe
Întâlnirile au loc conform unui protocol strict, cu delegaţii reduse, păstrând distanţa şi cu utilizarea unor despărţitoare transparente. Foto: Agerpres

Miniştrii de externe din statele membre G7 (Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia) au discutat marţi despre un posibil front comun împotriva unei Chine din ce în ce mai active pe scena internaţională, în cadrul primei lor întâlniri fizice după mai bine de doi ani, informează AFP, potrivit Agerpres.

A doua zi după o cină dedicată programelor nucleare iranian şi nord-coreean, şefii diplomaţiilor din clubul acestor ţări bogate s-au concentrat marţi asupra Chinei, un actor economic cheie a cărui dorinţă de a se afirma ca putere militară şi de a-şi exercita influenţa în lume îngrijorează capitalele occidentale.

„Scopul nostru nu este să încercăm să oprim China”, a declarat luni reporterilor secretarul de stat american Antony Blinken.

„Ceea ce încercăm să facem este să susţinem ordinea internaţională bazată pe reguli şi în care ţările noastre au investit atât de mult în ultimele decenii (...) nu doar în beneficiul propriilor cetăţeni, ci şi al popoarelor din întreaga lume, inclusiv din China”, a adăugat el.

Blinken a promis o „cooperare solidă” cu Marea Britanie pentru a face presiuni asupra Beijingului în privinţa reprimării mişcării pro-democratice din Hong Kong şi a minorităţii musulmane uigure din regiunea Xinjiang, calificată drept genocid de către Washington.

Fostul secretar de stat american, Hillary Clinton, a declarat că democraţiile trebuie să „pună presiuni enorme asupra Chinei în faţa tribunalului opiniei publice” în cadrul unei intervenţii în cadrul think tank-ului Chatham House din Londra.

Pe baza „relaţiei lor speciale”, Marea Britanie şi SUA au adoptat abordări comune în domeniul politicii externe, în special faţă de Rusia şi China.

În cadrul unei conferinţe de presă, luni, ministrul britanic de externe Dominic Raab, a cărui ţară deţine preşedinţia G7, a declarat că „uşa este deschisă” pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu China, pentru a colabora într-o manieră „constructivă” în special în privinţa schimbărilor climatice. „Dar aceasta depinde de comportament şi de acţiuni”, a adăugat el.

În afară de China, miniştrii de externe din cele şapte state au discutat şi despre criza din Myanmar după lovitura de stat, situaţia din Libia şi războiul din Siria.

Totodată, alte subiecte abordate au fost violenţele din Etiopia, Iran şi Coreea de Nord, Somalia, Sahel şi Balcani.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că a discutat cu secretarul de stat american Antony Blinken despre ultima rundă de discuţii pe dosarul nuclear iranian de la Viena.

Josep Borrell a calificat aceste negocieri drept „dificile” şi a salutat revenirea la reuniunile cu prezenţă fizică: „aşa se construieşte consensul şi se fac acorduri”, a spus el.

Întâlnirile au loc conform unui protocol strict, cu delegaţii reduse, păstrând distanţa şi cu utilizarea unor despărţitoare transparente.

Guvernul britanic a anunţat marţi că miniştrii de finanţe din G7 se vor întâlni pe 4 şi 5 iunie la Londra.

La Londra au fost invitaţi, pe lângă miniştrii de externe ai G7, reprezentanţi din partea UE, Indiei, Australiei, Coreei de Sud, Africii de Sud şi ASEAN.

După ce a părăsit UE, Marea Britanie şi-a îndreptat atenţia spre regiunea Asia-Pacific. Londra doreşte, de asemenea, angajamente globale mai ample şi mai puternice pentru a combate schimbările climatice, pregătindu-se în acelaşi timp să găzduiască conferinţa ONU privind clima (COP26) în noiembrie.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri