Statele Unite avertizează Coreea de Nord în privința unui nou test nuclear: „Suntem gata să ne adaptăm postura militară”

Data publicării:
Secretary of State, Antony Blinken speaks during a news conference
Antony Blinken lansează un nou avertisment către Coreea de Nord în privința testelor nucleare. Foto: Profimedia

Statele Unite şi aliaţii lor pregătesc un răspuns „rapid” în cazul unui nou test nuclear al Coreei de Nord, inclusiv prin revizuirea „posturii lor militare”, a avertizat luni şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

„Coreea de Nord a finalizat pregătirile pentru un alt test nuclear şi cred că mai are nevoie doar de o decizie politică” pentru a trece la acţiune, a declarat Antony Blinken într-o conferinţă de presă la Washington, alături de omologul său sud-coreean, Park Jin, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Secretarul de stat american estimează că acest lucru ar atrage noi „sancţiuni internaţionale”.

„Continuăm să fim preocupaţi de perspectiva a ceea ce ar fi al şaptelea test nuclear”, dar primul din 2017, a subliniat Antony Blinken.

„Suntem în contact foarte strâns cu aliaţii şi partenerii noştri cei mai apropiaţi, începând cu Coreea de Sud, precum şi cu Japonia şi cu alţii, pentru a fi în măsură să răspundem rapid”, a adăugat el.

„Ne pregătim pentru toate scenariile (...) şi suntem gata să ne adaptăm postura militară pe termen scurt şi lung, atât cât este necesar”, a avertizat secretarul de stat american.

Washingtonul şi-a exprimat opinia încă de luna trecută că Phenianul, care şi-a multiplicat deja lansările de rachete balistice, inclusiv intercontinentale, este pe cale să rupă moratoriul asupra testelor nucleare.

Antony Blinken a promis că va menţine „presiunea” până când liderul nord-coreean Kim Jong Un îşi va schimba atitudinea dar, în acelaşi timp, a dat asigurări că Statele Unite rămân pregătite pentru un dialog direct „fără condiţii prealabile”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri