Statele Unite, „profund îngrijorate” de situaţia din Israel. Mesajul transmis de Casa Albă

Data publicării:
Fire-fighters extinguish a fire after police officers re-opened the Ayalon highway as it was blocked by demonstrators
Proiectul reformei în justiție a lui Benjamin Netanyahu a scos zeci de mii de oameni în stradă. Foto: Profimedia

Statele Unite s-au declarat „profund îngrijorate” de situaţia din Israel, unde premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării, care ceruse amânarea reformei în justiţie, sursa unor proteste masive pe străzile marilor orașe. Washingtornul face apel la un „compromis” între părţi.

„Suntem profund îngrijoraţi de evenimentele de astăzi din Israel, care subliniază încă o dată nevoia urgentă de compromis”, a declarat duminică, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.

„Valorile democratice au fost întotdeauna şi trebuie să rămână o caracteristică a relaţiilor dintre SUA şi Israel”, a mai spus ea, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Societăţile democratice sunt consolidate prin mecanisme de control, iar schimbările fundamentale ale unui sistem democratic ar trebui realizate cu cea mai largă posibil bază de sprijin popular”, a continuat Watson.

„Continuăm să îndemnăm conducerea israeliană să găsească un compromis cât mai curând posibil. Credem că aceasta este cea mai bună cale de urmat pentru Israel şi toţi cetăţenii săi”, a adăugat ea.

Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, protestele continuă

Premierul Benjamin Netanyahu l-a demis duminică pe ministrul apărării, Yoav Gallant, care cu o zi înainte ceruse o pauză de o lună în controversatul proces de reformă judiciară al guvernului.

Mii de protestatari au ieşit imediat în stradă în Tel Aviv şi în mai multe oraşe din Israel, după anunul privind demiterea ministrului apărării.

Actualul guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, urmăreşte prin această reformă creşterea puterii parlamentarilor în defavoarea magistraţilor. Potrivit criticilor, acest proiect de reformă pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri