Steagul Greciei i-a adus moartea unui tânăr dintr-un sat albanez. Motivul pentru care trupele speciale RENEA susțin că l-au împușcat

Data publicării:
Konstantinos Katsifas
Mass-media din Albania scrie că un tânăr grec pe nume Konstantinos Katsifas (35 de ani) a fost împușcat mortal de către forțele speciale albaneze RENEA. Foto: Facebook

Un grec a fost împușcat într-un sat de lângă granița dintre Albania și Grecia, după ce acesta a fluturat steagul elen.

Konstantinos Katsifas
Mass-media din Albania scrie că un tânăr grec pe nume Konstantinos Katsifas (35 de ani) a fost împușcat mortal de către forțele speciale albaneze RENEA. Foto: Facebook

Incidentul s-a petrecut în satul albanez Bularat (Vouliarates, după vechea denumire greacă) din regiunea istorică Epirus, la 6 kilometri de frontiera greco-albaneză, transmite Greek Reporter.

Mass-media din Albania scrie că un tânăr grec pe nume Konstantinos Katsifas (35 de ani) a fost împușcat mortal de către forțele speciale albaneze RENEA, după ce acesta a arborat un steag al Greciei în Bularat de Ziua Oxi, sărbătorită anual pe 28 octombrie de către comunitățile grecești din întreaga lume.

În al Doilea Război Mondial, premierul grec Ioannis Metaxas a respins pe 28 octombrie 1940 ultimatumul dictatorului fascist Benito Mussolini de a lăsa armata italiană să intre în Grecia pe cale pașnică. În greacă, oxi înseamnă nu

Poliția albaneză susține că forțele speciale au deschis focul după ce Katsifas ar fi tras câteva gloanțe ca răspuns la somațiile repetate de a lăsa jos arma pe care o avea asupra lui.

Poliția albaneză a postat două poze cu mașina în care s-ar fi aflat tânărul în momentul schimbului de focuri.

Konstantino Katsifas era un minoritar grec naționalist născut în Bularat, însă locuia de mai mulți ani în Atena.

Katsifas postase recent pe contul lui de Facebook un îndemn adresat grecilor din regiunea Epirus de a trimite „un mesaj ferm” de Ziua Oxi.

Regiunea Epirus este împărțită între Grecia și Albania, o zonă intens disputată de-a lungul istoriei între cele două țări. În prezent, pe partea albaneză se află județele Gjirokastra, Vlore și Berat. Epirus se întinde între Munții Pindului și Marea Ionică.  

Ministerul grec de Externe a condamnat incidentul, duminică seara, precizând că este „inacceptabil faptul că operațiunea a dus la moartea unui cetățean grec”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri