Sticlă cu vin care a călătorit în spațiu, scoasă la licitație. Ar putea stabili un record

Data publicării:
sticla cu vin chateau petrus din 2000
O sticlă cu vin Chateau Petrus, care a stat 14 luni în spațiu, este scoasă la licitație de casa Christie's Foto: Christie's Images LTD 2021 via BBC

Un milion de dolari sau peste 800 de mii de euro, atât speră să obțină casa de licitații Christie's pentru o sticlă de vin care a călătorit în spațiu. Sticla de Chateau Petrus, scoasă marți la licitație, ar putea deveni astfel cel mai scump vin din istorie.

Este o producție din 2000 din struguri merlot din regiune Bordeaux și și a făcut parte dintr-un lot de 12 sticle trimise pe Stația Spațială Internațională în noiembrie 2019. După 14 luni în care au stat la maturare pe orbita Pământului, prețioasele sticle au revenit în ianuarie pe Terra.

Specialiștii de la Institutul Viei și Vinului din Bordeaux au degustat licoarea și au decretat: vinul spațial este în continuare de calitate superioară, în ceea ce privește parfumul și gustul. Și ca să se convingă de asta și potențialul cumpărător, îi va fi dată, spre comparație, și o sticlă de vin din același lot Chateau Petrus anul 2000 care însă a stat pe Pământ, relatează BBC. Anual se produc doar 30.000 de sticle cu vin Chateau Petrus din podgoria Bordeaux.

Prețul estimat pentru sticla de vin „spațială” ar detrona un alt vin francez, unul de Burgundia. Acesta a fost vândut de casa Sotheby's, la New York, în 2018, contra sumei de 558.000 de dolari.

Veniturile obținute pe vinul spațial vor fi donate pentru cercetare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri