Stoltenberg, după prima zi a summitului de la București: NATO nu e parte a războiului, dar va sprijini Ucraina oricât va fi nevoie

Data actualizării: Data publicării:
jens stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. FOTO: Profimedia Images

NATO nu este parte a războiului, dar va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate, desfăşurată la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

„Miniştrii de externe din NATO tocmai au încheiat discuţii substanţiale despre războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei şi despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Forţele armate ucrainene au făcut progrese semnificative, eliberând teritorii şi respingând forţele ruse. În acelaşi timp, părţi întinse din Ucraina rămân ocupate.

Rusia folosește atacuri brutale cu rachete și drone pentru a lăsa Ucraina în frig și în întuneric în această iarnă. Preşedintele (rus Vladimir) Putin foloseşte iarna ca pe o armă pentru a-i forţa pe ucraineni să îngheţe. El încearcă să spargă voinţa curajosului popor ucrainean. Dar întâlnirea noastră de astăzi de la Bucureşti trimite un mesaj puternic privind unitatea NATO şi sprijinul durabil pentru Ucraina'', a spus Jens Stoltenberg.

El a subliniat că NATO va susține Ucraina „oricât va fi nevoie”, deși Alianța nu face parte din război.

Oficialul aliat a adăugat că statele NATO vor suplimenta pachetul de asistenţă pentru Ucraina, inclusiv sprijin non-letal format din combustibili şi generatoare electrice care vor ajuta ucrainenii să depăşească consecinţele loviturilor de rachete ruseşti asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri