Stoltenberg: NATO trebuie să se pregătească de o confruntare lungă cu Rusia

Data publicării:
Jens Stoltenberg, secretarul general nato vorbeşte la microfon.
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. Foto: Profimedia Images

NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu Rusia, pentru că dictatorul rus, Vladimir Putin, nu arată nicio voinţă de pace, la un an după ce a declanşat războiul împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru un termen îndelungat, asta poate dura mulţi ani”, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres. „Preşedintele Putin vrea o Europă diferită, o Europă unde el să-şi poată controla vecinii, unde poate să decidă ce pot face ţările”, a spus secretarul general al NATO.

După un an de război soldat cu zeci de mii de victime în cele două tabere, NATO se teme că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă majoră.

„Cele 30 de ţări membre ale Alianţei rămân mai hotărâte ca niciodată să facă în aşa fel încât Ucraina să câştige războiul şi noi suntem aici pentru a ne asigura că Ucraina câştigă acest război şi pentru a-i furniza arme, muniţii şi sprijinul de care are nevoie", a continuat Stoltenberg.

„Dacă preşedintele Putin câştigă în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni. Dar va fi periculos şi pentru noi, pentru că el şi alţi lideri autoritari vor fi convinşi că atunci când folosesc forţa militară îşi pot atinge obiectivele”, a mai spus el.

Le reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO desfăşurată săptămâna aceasta, Stoltenberg a reafirmat că sunt necesare investiţii importante pentru modernizarea capacităţilor militare ale Alianţei.

El a menţionat în special completarea stocurilor de muniţii diminuate de ajutorul oferit Ucrainei şi nevoia Alianţei de a dispune de o capacitate industrială care să poată produce arme şi muniţii suficiente pentru un război de înaltă intensitate, cum este cel care se desfăşoară în Ucraina, a cărei armată consumă o cantitate de muniţii de câteva ori mai mare decât capacitatea de producţie a statelor NATO.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a enunţat, anul trecut în decembrie, un plan de pace în 10 puncte, pe care l-a discutat, printre alţii, şi cu preşedintele SUA, Joe Biden. El cere Rusiei în acest plan să-şi retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, şi să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri