Stoltenberg: Nu există semne că Putin se pregăteşte pentru pace. Se pregăteşte pentru mai mult război

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg gestiiculeaza cu mainile in timpul unei declaratii de presa
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că salută planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care respectă principiile centrale ale cartei ONU, dar că nu sunt semne că liderul rus Vladimir Putin se pregăteşte pentru pace, ci pentru „mai mult război”.

Stoltenberg a afirmat că marţi, la sediul Alianţei, va avea loc comisia NATO-Ucraina, la care va participa ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în cadrul căreia se va discuta despre războiul de agresiune al Rusiei şi despre sprijinul NATO pentru Ucraina, relatează Agerpres.

„Nu ştim când se va încheia acest război. Dar când se va termina va trebui să realizăm aranjamente pentru ca Ucraina să poată descuraja o agresiune viitoare. Iar istoria nu se repetă. Nu putem permite Rusiei să continue să submineze securitatea europeană”, a spus Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, de marţi şi miercuri.

El a salutat planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care „respectă principiile centrale ale cartei ONU” şi „asigură fundaţia pentru o pace justă şi sustenabilă”.

„Dar nu există semne că preşedintele Putin se pregăteşte pentru pace. Se pregăteşte pentru mai mult război. De aceea suntem uniţi în determinarea noastră de a menţine cursul actual. Şi să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a spus secretarul general al NATO.

El a afirmat că aliaţii au furnizat Ucrainei ajutor militar în valoare de 65 de miliarde de euro.

„Şi salut faptul că tancuri moderne de luptă şi alte vehicule blindate au început să sosească în Ucraina. Asta poate fi foarte important pe liniile frontului şi să le permită forţelor ucrainene să elibereze mai mult teritoriu”, a mai spus el.

Stoltenberg a adăugat că miniştrii de externe vor discuta din nou despre intensificarea sprijinului pentru Ucraina şi întărirea forţelor armate ucrainene, precum şi despre „susţinerea tranziţiei lor de la era sovietică la echipamentul şi doctrina NATO”.

„Sprijinul nostru este pe termen lung. Aşa că mă aştept ca miniştrii să fie de acord să înceapă să dezvolte un program multianual pentru Ucraina”, a mai spus secretarul general al NATO.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri