Stoltenberg: Tratatul pentru interzicerea armelor nucleare nu va funcționa. NATO nu va renunța la aceste arme

Data publicării:
secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, discută de la tribună într-o conferință de presă
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: nato.int

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu va renunța la arsenalul său nuclear, care reprezintă cel mai important factor de descurajare al forțelor aliate, în condițiile în care Tratatul internaţional pentru interzicerea armelor nucleare nu va funcţiona, deoarece nu are un mecanism de verificare, informează Agerpres.

„Ştiu că sunt unii care privesc Tratatul internaţional privind interzicerea armelor nucleare ca fiind o soluţie alternativă, ce ar elimina toate armele nucleare. La primă vedere pare atrăgător, dar realitatea este că nu va funcţiona. Tratatul privind interzicerea nu are un mecanism care să asigure scăderea echilibrată a numărului acestor arme şi niciun mecanism de verificare. Mai mult, nu a fost semnat de niciun stat ce deţine arme nucleare”, a spus Stoltenberg în cadrul  celei de-a 16-a Conferinţe anuale a NATO pe tema Controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă.

În acest sens, liderul NATO vorbit de nevoia de garanţii în acest proces de dezarmare.

„Să renunţăm pur şi simplu la factorul nostru de descurajare fără garanţii că şi ceilalţi vor face la fel este o opţiune periculoasă, pentru că o lume în care Rusia, China, Coreea de Nord şi altele au arme nucleare, dar NATO nu are nu este o lume mai sigură. Dimpotrivă, ne va lăsa vulnerabili în faţa presiunilor şi atacurilor şi va submina securitatea alianţei noastre”

„Descurajarea nucleară practicată de noi este cel mai puternic tip de descurajare”, a spus Stoltenberg. „În acelaşi timp, există îngrijorări legitime legate de armele nucleare şi proliferarea acestora. Rusia şi China investesc intens în arsenale nucleare sofisticate şi diverse. Coreea de Nord îşi continuă expansiunea nucleară iar în Iran centrifugele sunt din nou în funcţiune. Acestea fiind zise, perspectivele unei dezarmări nucleare par îndepărtate, dar acest lucru nu este mai puţin relevant”, a afirmat el.

Jens Stoltenberg a încurajat SUA şi Rusia, cele două mari puteri nucleare, să aibă un dialog pe această temă, în vreme ce China ar trebui să ia parte și ea la aceste negocieri.

„Din nefericire, Beijingul a refuzat, până acum, să participe la orice discuţii iar lipsa de transparenţă privind capabilităţile nucleare şi intenţiile sunt îngrijorătoare. Totuşi, sunt convins că China, asemenea lumii întregi, ar găsi beneficii într-un regim de control al armelor care ar limita numărul armelor nucleare, este mai transparent şi sporeşte predictibilitatea”, a arătat acesta.

Secretarul general al NATO a subliniat că, în ultimii 30 de ani, numărul de arme nucleare a fost diminuat cu 90%.

„Dar, într-o lume nesigură, aceste arme trebuie să continue să joace un rol vital în păstrarea păcii”, a spus Stoltenberg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri