Strategia de geniu prin care ucrainenii i-au păcălit pe ruși în Harkov. „A fost o mare operațiune specială de dezinformare” (Guardian)

Data actualizării: Data publicării:
Echipamente rusești distruse de ucraineni în timpul recuceririi orașului Balaklia
Echipamente rusești distruse de ucraineni în timpul recuceririi orașului Balaklia din regiunea Harkov. Foto: Profimedia Images

Mult anunțata contraofensivă din sud a ucrainenilor a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage Rusia de la adevărata ofensivă, și anume în regiunea Harkov, scrie The Guardian, citând oficiali din cadrul forțelor speciale ale Ucrainei. Trupele Kievului continuă să avanseze rapid în nord-estul țării, eliberând în doar trei zile mai mult de o treime din regiunea Harkov ocupată. Majoritatea cuceririlor au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al apărării.

„A fost o mare operațiune specială de dezinformare”, a declarat Taras Berezoveț, fost consilier național de securitate, devenit ofițer de presă al Brigăzii Bohun a forțelor speciale ale Ucrainei.

„(Rusia) a crezut că (ofensiva) va fi în sud și și-au mutat echipamentele. Apoi, în loc să fie în sud, ofensiva a avut loc unde se așteptau mai puțin și asta le-a provocat panică și au fugit”.

Pe 29 august, comandamentul de sud al Ucrainei a anunțat că îndelung anticipata ofensivă din regiunea Herson (sud) a început. Dar soldații de pe frontul din Herson au spus la vremea respectivă că ei n-au văzut nicio ofensivă sau că luptele care aveau loc erau o încercare de a ține piept unui atac al rușilor declanșat cu câteva zile înainte.

În ultimele două săptămâni, forțele ucrainene din sud ocupaseră câteva sate, ceea ce nu e puțin, având în vedere cât de solide erau pozițiile rușilor. Însă acest lucru nu era cu nimic diferit față de avansurile limitate, dar constante pe care ucrainenii le-au reușit în regiunea Herson în lunile iulie și august.

Campanie reușită de dezinformare

Și totuși, capturarea acestor câteva sătuce din Herson, cu câteva mii de locuitori, a devenit brusc un mare breaking news internațional.

Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului de sud al armatei ucrainene, a insistat asupra unui „regim de tăcere” și le-a interzis temporar jurnaliștilor să viziteze linia frontului în Herson.

Însă Berezoveț a declarat că agitația media din jurul ofensivei din sud a fost o campanie de dezinformare coordonată de Ucraina, adresată trupelor rusești, care se reorganizau de câteva luni.

Campania a reușit, făcându-i pe ruși să-și mute echipamente și trupe pe frontul de sud, o parte luate chiar din regiunea Harkovului, a mai spus Berezoveț.

„Între timp, băieții noștri din Harkov au primit cele mai bune arme occidentale, majoritatea din America”, a arătat el.

„Rușii n-au avut nicio idee ce se întâmplă”

O parte a operațiunii speciale a constat în eliminarea informatorilor din zonele controlate de ucraineni din regiunea Harkov, pentru a-i împiedica să le dea rușilor informații despre pregătirile Ucrainei, a dezvăluit o sursă militară care are cunoștințe despre operațiune.

„(Informatorii) au fost eliminați aproape complet. Cei mai mulți dintre ei erau civili ucraineni, dar au fost și câțiva agenți ruși sub acoperire, care se dădeau civili ucraineni. Rușii n-au avut nicio idee ce se întâmplă”, a spus sursa citată de Guardian.

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea trupelor sale din Izium și Balaklia, pe care a catalogat-o ca fiind o regrupare, pentru „a întări eforturile” pe frontul din Donețk.

Presa de stat din Rusia și bloggerii au confirmat la rândul lor că soldații ruși au fost obligați să execute o retragere majoră din Harkov.

Linii de aprovizionare tăiate

steag ucraina teritorii recucerite profimedia-0721454615
Drapelul ucrainean arborat în regiunile recucerite de la ruși. Foto: Profimedia

În ultimele zile, trupele ucrainene i-au alungat pe ruși din mai multe localități din regiune, pe care le ocupaseră în primele zile ale războiului.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat vineri sară că forțele ucrainene au eliberat peste 30 de localități în regiunea Harkov.

Un localnic din Izium a povestit că, înainte ca ucrainenii să intre în oraș, „forțele de ocupație ruse s-au retras rapid, lăsând în urmă muniție și echipamente”.

Recucerirea Iziumului ar putea fi cel mai mare succes al ucrainenilor împotriva rușilor de la începerea invaziei.

Prin capturarea orașului Kupiansk, situat în apropiere, ucrainenii au reușit să taie liniile de aprovizionare ale rușilor în regiunea Izium, a spus Serhii Kuzan, expert militar la Centrul de Securitate și Cooperare al Ucrainei.

El a mai adăugat că trupele ruse care apărau zona de sud-est a Harkovului erau formate din soldați profesioniști, nu mercenari sau recruți din Donbas.

„Am fost surprinși cât de prost s-au retras rușii”

Ofensiva s-a desfășurat cu viteza luminii, o treime din regiunea Harkov ocupată de ruși fiind capturată în doar cîteva zile, a mai arătat expertul militar.

Forțele ucrainene au avansat 50 de kilometri de-a lungul unui front îngust și au recucerit localitățile din zonă.

Acum, cu ofensiva care are loc și în Herson, defensiva rusă este sub presiune și pe flancul de nord, și pe flancul de sud, a explicat Kuzan.

„Am fost surprinși cât de prost s-au retras rușii. Retragerea face parte din arta războiului. Când ne-am retras noi, ne-am asigurat că le provocăm pierderi pe măsură ce avansează și am făcut în așa fel încât să ne asigurăm că pot avansa doar 1, 2, 3 kilometri”, a afirmat Serhii Kuzan.

 „Erau atât de siguri pe ei, încât nu și-au pregătit deloc apărarea. Asta arată că singurul avantaj pe care îl au constă în numărul de piese de artilerie și echipament greu. Așa că tot ce aveam nevoie era să avem aceeași cantitate (de armament greu)”, a declarat expertul militar.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri