Studiu Harvard: Rata mortalității din cauza COVID-19 crește în zone cu o poluare ridicată a aerului

Data publicării:
mina de carbune poluare industrie
Sursa: Gettyimages

Oamenii care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare a aerului pe termen lung sunt mult mai expuși riscului de a muri din cauza coronavirusului, potrivit unei noi cercetări publicate marți de Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Am constatat că o creștere de doar 1 gram cu particule fine pe metru cub de aer a fost asociată cu o creștere de 15% a ratei de deces din cauza Covid-19", a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Francesca Dominici, director al Harvard Data Science Initiative.

Citește și: Poluare extremă în București. Ministrul Mediului: Ard bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci de la Periș

Studiul a definit nivelurile ridicate de poluare atunci când concentrația de particule fine (PM 2,5) este de peste 13 micrograme pe metru cub de aer, mult mai mare decât media înregistrată în SUA, care este de 8,4.

Rezultatele sugerează că expunerea pe termen lung la un aer poluat crește vulnerabilitatea în fața formelor severe de Covid-19”, a mai declarat Dominici.

Noile informații ar trebui să fie folosite de reprezentanții administrațiilor guvernamentale și locale pentru a lua decizii legate de dotarea spitalelor pentru un potențial aflux de cazuri severe care vor avea nevoie de îngrijiri speciale care să includă ventilatoarele, a spus Francesca Dominici.

Studiul este într-o versiune preliminară care a fost acceptat de o revistă pentru publicare. Versiunile preliminare devin din ce în ce mai frecvente în timpul pandemiei, pe măsură ce cercetătorii luptă pentru a oferi informații care ar putea ajuta în lupta împotriva virusului.

Rezultatele oferă „informații noi cu privire la impactul mortal al poluării”, a declarat Harold Wimmer, președintele Asociației Americane a Plămânului, care nu a fost implicat în studiu.

„Expunerea pe termen lung la poluarea cu particule poate agrava simptomele bolii pulmonare, poate crește sensibilitatea la infecții pulmonare, declanșează atac de cord și accident vascular cerebral și chiar poate provoca cancer pulmonar și moarte prematură”, a mai spus Wimmer. „Această nouă cercetare de la Harvard leagă acum expunerea la poluarea cu particule de o rată de deces mai mare din cauza Covid-19”, a completat președintele Asociației Americane a Plămânului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri