SUA au comandat 300 de milioane de doze dintr-un potențial vaccin împotriva COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
Un medic pregateste vaccinul pentru a fi administrat pacientilor
Foto: Getty Images

Departamentul de Sănătate din SUA (HHS) a comandat 300 de milioane de doze din potențialul vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford și speră ca primele doze să fie disponibile încă din luna octombrie, scrie Yahoo News, care citează Reuters.

Președintele Donald Trump a spus vinerea trecută că va folosi "fiecare avion, camion și soldat" pentru a distribui vaccinul împotriva COVID-19 care speră să fie gata până la finalul anului, potrivit presei americane. Programul de vaccinare denumit Operațiunea Warp Speed își propune să aibă 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 până în ianuarie 2021, deși niciodată un vaccin nu a fost creat de la zero într-un interval atât de scurt.

Autoritățile americane vor colabora cu AstraZeneca prin intermediul Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) - o componentă a Departamentului de Sănătate, pentru a accelera procesul de dezvoltare și producție al potențialului vaccin, care urmează să fie testat în SUA pe aproximativ 30.000 de voluntari în vara aceasta, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Sănătate din SUA.

În cadrul parteneriatului public-privat, BARDA poate sprijini financiar dezvoltarea și producția noului vaccin cu până la 1,2 miliarde de dolari.

"Acest contract cu AstraZeneca este un pas important în cadrul operațiunii Warp Speed către un vaccin sigur și eficient, disponibil până în 2021", a declarat Alex Azar, secretarul american pentru Sănătate.

Posibilul vaccin AZD1222, dezvoltat de Universitatea Oxford și licențiat de AstraZeneca, folosește o tehnologie care îi permite să fie produs în masă.

AZD1222 este al patrulea potențial vaccin împotriva COVID-19 sprijinit de BARDA pentru dezvoltare și producție.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri