SUA a trimis și menținut în Taiwan, în secret, un grup de militari pentru a antrena forțele locale în așteptarea unui conflict cu China

Data publicării:
Soldați din Taiwan urcă într-un vehicul blindat
Foto: Profimedia Images

Statele Unite au trimis și menținut în Taiwan un mic contingent secret de militari pentru antrenarea trupelor țării pentru eventualitatea unui război cu China, relatează The Guardian. Conform unui raport făcut public, recent, armata SUA menține acest contingent în Taiwan de cel puțin un an de zile, acest număr nespecificat de militari americani, inclusiv forțe speciale, fiind responsabil de antrenarea forțelor armate ale Taiwanului.

Militarii au fost trimiși în timpul administrației Trump, însă prezența lor pe insulă nu a fost făcută publică și nici nu s-a relatat despre ea până acum.

Informațiile vin în contextul unei rivalități accentuate între China și SUA, dar și în cel al unei relații tot mai tensionate între China și Taiwan.

În ultimul an, China a făcut incursiuni tot mai frecvente și mai flagrante în spațiul aerian al Taiwanului, inclusiv cu avioane de luptă și bombardiere nucleare, iar președina țării a anunțat anterior că Taiwanul „va face totul pentru a-și apăra libertatea și stilul democratic de viață” în fața Chinei.

Trupe ale armatei SUA nu s-au mai aflat în baze permanente pe insulă din 1979, când SUA a renunțat la relațiile diplomatice cu Taiwanul (oficial Republica China), în favoarea Chinei continentale (Republica Populară China).

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Supple, nu a comentat direct în legătură cu informațiile însă a precizat că „sprijinul nostru pentru o relație de apărare cu Taiwanul rămâne aliniat împotriva actualei amenințări reprezentate de China”.

Ministerul chinez de externe a publicat, ulterior, un comunicat prin care a cerut Statelor Unite să oprească ajutorul militar pe care îl furnizează Taiwanului.

„China va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, au anunțat autoritățile de la Beijing.

China comunistă consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său, sub politica „o singură China”, în ciuda faptului că insula este guvernată democratic și se consideră un stat independent.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri