SUA anunță că oficiali ruși se antrenează în Iran, ca parte a unui acord de livrare de drone către Rusia

Data actualizării: Data publicării:
military unmanned aerial vehicles (UAVs or drones) at an underground base in an undisclosed location in Iran
SUA au avertizat că Iranul se pregătește să livreze drone militare Rusiei. Foto: Profimedia

Oficiali ruși s-au antrenat în Iran în ultimele săptămâni, ca parte a unui acord de transfer de drone între cele două țări, a anunțat joi Departamentul de Stat american, potrivit Reuters.

Autoritățile americane au anunțat încă de luna trecută că au informații potrivit cărora Iranul se pregătește să livreze Rusiei câteva sute de drone, inclusiv modele capabile să poarte arme, iar oficiali ruși au mers în Iran pentru a vedea astfel de echipamente.

Declarațiile au provocat îngrijorări că Iranul, care a furnizat drone aliaților săi din Orientul Mijlociu, va livra acum ajutor Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei.

Ministrul iranian de externe a negat aceste informații, inclusiv într-o convorbire cu cu omologul său ucrainean, mai scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Vedant Patel, a declarat joi într-o discuție cu reporterii că oficialii ruși au făcut antrenamente cu drone în Iran „în ultimele săptămâni”.

Statele Unite vor „înăspri drastic” sancțiunile împotriva comerțului cu arme rusesc și iranian, a spus purtătorul de cuvânt. 

„Rămânem foarte îngrijorați de folosirea și proliferarea dronelor iraniene. Au fost folosite pentru a ataca forțele SUA, partenerii noștri în regiune și nave aparținând unor entități internaționale”, a mai declarat Vedant Patel.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri