SUA anunță că vor trimite alți 3.000 de soldaţi în Polonia în următoarele zile

Data publicării:
Trupe americane in aeroport
Trupe americane de la Fortul Bragg din Carolina de Nord, la plecarea spre Europa. Foto: Profimedia Images

Un înalt oficial al Pentagonului a anunţat, vineri, că Statele Unite au decis să trimită 3.000 de militari suplimentari în Polonia pentru a "linişti aliaţii NATO", în contextul în care Washingtonul se teme de o invazie militară rusă în Ucraina.

Cei 3.000 de soldaţi cu sediul la Fort Bragg, în statul Carolina de Nord, au fost puşi în alertă la sfârşitul lunii ianuarie, la cererea preşedintelui Joe Biden.

Ei îşi vor părăsi baza în următoarele zile şi ar trebui să ajungă la faţa locului "la începutul săptămânii viitoare", a precizat oficialul american sub protecţia anonimatului, transmite AFP, citată de Agerpres.

Președintele american Joe Biden le-ar fi spus, vineri, celorlalți lideri NATO și UE că SUA consideră că Vladimir Putin a decis să declanșeze invazia în Ucraina, care ar putea avea loc în următoarele zile, potrivit unor surse diplomatice citate de The Guardian și Financial Times. Agențiile de informații occidentale consideră că obiectivul cel mai probabil al ofensivei rusești ar fi să încercuiască Kievul și să forțeze schimbarea regimului, arată sursele citate de presa occidentală.

Agențiile de informații occidentale sunt în mare parte de acord că Putin a pus de-acum la punct suficiente trupe pentru a încerca o invazie.

Rusia a negat că ar avea intenția să invadeze Ucraina, dar a desfășurat peste 100.000 de solați în apropiere de graniță și spune că va lua măsuri militare nespecificate dacă cerințele sale nu sunt îndeplinite, inclusiv ca NATO să promită că nu va primi Ucraina în rândurile sale.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri