SUA au aprobat vânzarea a 18 sisteme HIMARS Poloniei

Data publicării:
HIMARS profimedia
Foto: Profimedia Images

Statele Unite au anunţat marţi că au aprobat vânzarea a 18 sisteme de lansatoare de rachete Himars către Polonia, ţară membră NATO care se învecinează cu Ucraina, pentru 10 miliarde de dolari, relatează AFP.

„Vânzarea prevăzută va ameliora obiectivele militare ale Poloniei în ceea ce priveşte reînnoirea capacităţilor sale, sporind în acelaşi timp interoperabilitatea cu Statele Unite şi alţi aliaţi”, a declarat Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA) într-un comunicat

„Polonia intenţionează sa folosească aceste echipamente de apărare pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a-şi extinde capacitatea de a-şi consolida securitatea internă şi de a descuraja ameninţările regionale”, a adăugat sursa citată.

Sistemul Himars (High Mobility Artillery Rocket System), fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete instalat pe vehicule blindate uşoare, cu care armata americană a echipat în special forţele ucrainene, conform Agerpres.

El poate fi echipat cu şase rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 80 km sau o singură rachetă tactică cu o rază de acţiune de 300 km numită ATACMS (Army tactical missile system).

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri